POTVRĐEN NOVI SLUČAJ Kanadske diplomate na Kubi pogađa tajanstvena bolest

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

 

Kanadska vlada potvrdila je 14. slučaj oboljenja od neobične bolesti koja u posljednje vrijeme hara među diplomatskim osobljem u Havani na Kubi…

 

U priopćenju vlade navedene su informacije o još jednom oboljelom te je obaviještena javnost kako će se prepoloviti broj diplomatskog osoblja na Kubi. Tako će broj diplomata u kanadskom veleposlanstvu na Kubi biti smanjen sa 16 zaposlenika na 8.

Prioritet su zdravlje i sigurnost osoblja

“Zdravlje i sigurnost diplomatskog osoblja i njihovih obitelji naš su prioritet”, navodi se u priopćenju. “Kanadska vlada nastavlja istraživati koji su potencijalni uzroci neobičnih zdravstvenih simptoma koje su iskusili neki kanadski diplomatski djelatnici i članovi njihovih obitelji u Havani na Kubi. Do danas nije utvrđen razlog obolijevanja.”

Josefina Vidal, kubanska veleposlanica u Kanadi, kritizirala je odluku o smanjenju broja osoblja i rekla kako se radi o “neshvatljivom” potezu.

Neki gube pamćenje

U priopćenju kanadske vlade piše kako je nakon posljednjeg potvrđenog slučaja oboljenja od te bolesti u studenom 2018. godine diplomatsko osoblje prošlo kroz dodatne medicinske preglede.

“Prema provedenim testovima, potvrđeno je kako novooboljeli zaposlenik ima iste simptome kao i prethodno oboljeli zaposlenici. Stoga obavještavamo kako je do sada 14 kanadskih zaposlenika i članova njihovih obitelji oboljelo od te bolesti.”

Simptomi oboljenja su: vrtoglavica, zvonjava u ušima i gubitak pamćenja.

Kanadska vlada priopćila je u srijedu kako za sada nema dokaza da bi kanadski državljani koji putuju na Kubu mogli biti ugroženi, tj. oboljeti od iste bolesti.

Razboljeli se i američki veleposlanici

Američko veleposlanstvo na Kubi također je smanjilo broj osoblja nakon što su neki zaposlenici počeli imati simptome tajanstvene bolesti. Naime, njome je bilo pogođeno 26 američkih diplomata i članova njihovih obitelji.

Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu JAMA u ožujku 2018. godine, većina bolesnika prijavila je probleme s pamćenjem, koncentracijom, ravnotežom, vidom, sluhom, spavanjem ili glavoboljama koje su trajale više od tri mjeseca. Trima osobama su na kraju trebala slušna pomagala zbog umjerenog do ozbiljnog gubitak sluha.

Početkom siječnja ove godine, dvoje znanstvenika, britanski i američki, objavili su istraživanje u kojem se navodi da bi zvukovi koje proizvode kratkorepi indijski cvrčci (Anurogryllus celerinictus) mogli uzrokovati ovakve simptome kod ljudi, no njihova studija još uvijek nije prošla recenziju.

CNN

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)