Ustavni sud BiH danas o Uputama SIP-a BiH za popunu federalnog Doma naroda

Vrijeme:1 min, 7 sec

 

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas bi na plenarnoj sjednici trebao razmatrati zahtjev za ocjenu ustavnosti Upute Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu raspodjele mandata/popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

Naime, u dnevni red plenarnog zasjedanja uvršten je predmet U-24-18, odnosno zahtjev 27 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjeni i dopunama Uputa o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH („Službeni glasnik BiH broj 91/18), potvrđeno je Feni u Ustavnom sudu BiH.

Tim zahtjevom osporen je akt koji je SIP BiH usvojio 18. prosinca prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1 što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svake županije, ukoliko budu izabrani.

Prema dnevnom redu plenarne sjednice, Ustavni sud BiH bi se danas trebao očitovati i o predmetu U-21-18, odnosno zahtjevu Mladena Bosića (u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH) za ocjenu ustavnosti odredbi čl. 48. i 48a. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama (Službeni glasnik RS broj 106/09 i Službeni glasnik RS broj 78/11).

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)