Damir Pešorda: POPULIZAM ILI PUPIZAM – PITANJE JE SAD

Vrijeme:3 min, 35 sec

 

 

 

U Hrvatskoj vlada onaj truli, kompromisni, sanaderovski mir. Ljevica najučinkovitije upravlja Hrvatskom preko desnice, jugoljubi su najučinkovitiji pod krinkom domoljuba. No, zapravo u suvremenom svijetu nema ljevice i desnice, to su već odavno samo etikete kojima se netko pokušava legitimirati ili koga drugoga diskvalificirati, prava je podjela na suvereniste i globaliste. Većina mojih tekstova još od dvije tisuće i neke, na ovaj ili onaj način, govori o toj novoj političkoj razdjelnici, zato mi je stanovita satisfakcija da je ona konačno i šire prepoznata i usvojena. Međutim, nije mi drago što su određeni procesi uznapredovali u tolikoj mjeri da ni negdašnji eurofili više ne mogu zatvarati oči pred činjenicama. To samo znači da je rastakanje Hrvatske gotovo dovršen i da ”globalizatori” već mogu nastupati otvoreno ne pribjegavajući mimikriji.

  Na žalost, dok je ideologija globalizma, iako eklektična, podrobno razrađena, suverenizam još uvijek nema razrađen dosljedan program ili ideologiju, pogotovo u Hrvatskoj. Primjerice, ni najveći ”suverenisti” u Hrvatskoj nemaju načelno ništa protiv Europske unije koja nije ništa drugo nego globalizacija u praksi. Ni NHR, ni Hrast, ni različite pravaške strančice ne zalažu se za izlazak iz EU nego popravljanje Unije, zaštitu hrvatskih interesa u okviru EU i sl. Također, ni Orban ni Salvini, čijoj se politici dive hrvatski suverenisti nisu protiv EU, naprotiv oni se bore za očuvanje Europe od rastakanja u globaliziranom svijetu. Upravo iz činjenice da se zagovaratelje europske Europe danas iz Bruxellesa napada kao opasne i reakcionarne populiste, može se iščitati da EU nije cilj. Nego tek etapa u izgradnji svijeta podvrgnutog jednoj moći, atomiziranog svijeta bez nacija, sastavljenog od bespomoćnih, o sustavu ovisnih pojedinaca i labavo povezanih plemena, organiziranih oko najrazličitijih, često trivijalnih zajedničkih nazivnika.

  I najnovija eunijska najava uvođenja cenzure – jer najavljena borba protiv fake news jest upravo to, cenzura – pravda se opasnošću da bi ”populisti”mogli na sljedećim europskim izborima, služeći se lažnim vijestima, ostvariti dobar rezultat. Dakle, aktualnoj globalističkoj nomenklaturi najveća opasnost u ovome trenutku jesu ”populisti”. Ili se barem njima tako čini. U borbu se odmah spremno uključila i hrvatska vlast. S istim žarom s kojim spremnost za dom proganjaju, uz spremnost za Bruxelles prianjaju. Za divno čudo, istog im se trenutka pružila prigoda da svoju odlučnost pokažu u praksi. Tako je razobličena podmukla ”lažna vijest” i prije nego je objavljena! Svaka čast, u Bruxellesu su naglabali nešto o ,,sustavu uzbunjivanja” koji bi razobličavao lažne vijesti u, kako oni to kažu,  ”realnom vremenu”, to jest netom što se pojave. Budna hrvatska vlast bila je brža, razobličila je ”lažnu vijest” prije no što se ona pojavila.

 Riječ je, naravno, o tzv. ”aferi fotomontaža”. Ministru su Tolušiću, navodno, neke mračne sile htjele naškoditi fotografijama na kojima je uhvaćen u trenutcima opuštanja u društvu golišavih djevojaka. Fotografije su, utvrdili su Berislav Jelinić, Andrej Plenković i SOA, montirane, a cilj im je bio naškoditi stabilnosti u  trenutku kada Hrvatska krupnim koracima grabi naprijed. Ipak, zlonamjernici, smutljivci i mutikaše postavljaju zločesta pitanja: Zašto je Nacional uopće objavio fotografije ako je urednik znao da su lažne? Kakva je to ”sofisticirana analiza” ako su glavni argumenti špic cipele i izgled sata? Zašto ministar sve to nije prijavio ranije ako je za postojanje tih fotografija znao odavno?… No, psi laju, a karavane prolaze. Jedeno je nedvojbeno, hrvatska se vlast uhvatila u koštac s lažnim vijestima i ”populizmom”, a njezino ”ministarstvo istine” privremeno je izmješteno u Nacional.

  Borba za istinu vodi se i na drugim bojišnicama. Recimo, u Vukovaru! Gdje lažne vijesti širi gradonačelnik Penava prikazujući snimke koje nisu fotomontirane. Poznato je da su najgnusnije lažne vijesti one koje se maskiraju u istinu, stoga je isticanje činjenica koje šire ”negativan diskurs” o svetim kravama ideologije globalizma, migrantima i manjinama – također širenje lažnih vijesti i govora mržnje. Budući da su manjine naše bogatstvo, kako reče Sanader, a Milorad Pupovac njihov ovjerovljeni zastupnik, pupizam je najčvršća brana protiv populizma u Hrvatskoj. Zato Penava nema šanse protiv Pupavca i bit će eliminiran iz političkog života kao širitelj lažnih vijesti i govora mržnje. ”Fotomontirani” Tolušić za sada je ostao u igri, ali je sigurno naučio lekciju kako je krhak politički oslonac potpora u bazi i minuli rad u stranci. Što će dalje biti, samo Bog zna. I Bero. Jelinić, naravno.   

  A nama je birati između pupizma i populizma. Istinskog suverenizma za sada nema u hrvatskoj političkoj ponudi.

 

Damir Pešorda/Hrvatski tjednik/Hrvatsko nebo

Odgovori