VIDEO/ STRAVA U INDONEZIJI: U tsunamiju poginulo najmanje 168 osoba, golemi valovi nosili zgrade, hotele…

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

 

U tsunamiju koji je u subotu pogodio Indoneziju poginulo je najmanje 168 osoba, 745 je ozlijeđeno, a 30 se vodi kao nestalo, priopćile su vlasti te zemlje.

Tsunami je odnio stotine zgrada, uključujući hotele, a veliki broj ljudi stradao je kada je voda poplavila plažu na kojoj se održavao koncert, navode dužnosnici i svjedoci.

Znanstvenici navode da je tsunami najvjerojatnije izazvala erupcija vulkanskog otoka Anak Krakatau, nastalog iz obližnjeg vulkana Krakatau, i dodaju da su tsunamiju doprinijeli plimski valovi nastali usljed punog mjeseca, navodi AP.

Broj stradalih u tsunamiju koji se dogodio u subotu u 21.27 po lokalnom vremenu mogao bi rasti pošto spasioci nisu stigli do svih zahvaćenih oblasti, priopćila je indonežanska agencija za upravljanje prirodnim katastrofama.

Najteže pogođena oblast je Pandeglang na otoku Java, koji između ostalog obuhvaća nacionalni park Ujung Kulon i brojne popularne plaže.

Vulkan Anak Krakatoa (dijete Krakatoe), koji je najvjerojatnije izazvao smrtonosni tsunami na indonezijskim otocima Java i Sumatra, nastao je prije 90 godina u blizini vulkanskog otoka Krakatoa i u proteklom desetljeću je bio veoma aktivan.

Anak Krakatoa posebno je aktivan od lipnja ove godine i povremeno u zrak izacuje stubove pepela, a u listopadu je turistički brod skoro pogodila stijena izbačena erupcijom.

Stručnjaci ističu da se Anak Krakatoa pojavio 1928. godine kod vulkanskog otoka Krakatoa čija je snažna erupcija zabilježena 27. kolovoza 1883. godine kada je poginulo više od 36.000 ljudi, a stub pepela dostigao je visinu od 20 kilometara.

Usljed neprestanog isticanja lave, vulkan Anak Krakatoa je od male stijene postao manji vulkanski otok i vrh je sada na visini od oko 300 metara iznad razine mora.

Profesor vulkanologije sa Sveučilišta “Monash” u Australiji Ray Kes rekao je Agenciji France press da je Anak Krakatoa od svog nastanka u “poluneprestanoj eruptivnoj aktivnosti”.

“Većina erupcija relativno su male po obimu”, kaže profesor Kes.

Prema njegovim riječima, najvjerojatnije se dogodila manja eksplozivna erupcija koja je mogla pokrenuti klizište ili potres, što je izazvalo smrtonosni tsunami na indonezijskim otocima Java i Sumatra na kojima je poginulo 168 osoba, a ozlijeđeno oko 745.

Beta

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)