MOSTAR/Sastanak Čović-Izetbegović: Nema nikakve šanse da se vlast na bilo kojoj razini uspostavi bez Hrvata

Vrijeme:7 min, 23 sec

 

 

U Mostaru su se večeras sastala izaslanstva HDZ-a BiH i SDA predvođena Čovićem i Izetbegovićem. Načelno je dogovorena suradnja, ali ništa još nije precizirano. Čović tvrdi da nema vlasti bez Hrvata, a Izetbegović nije značajno proturječio. Dojam je bio da se Izetbegović slaže, ali ništa ne govori zbog mogućih napada u bošnjačkoj javnosti.

Ne postoji nikakva mogućnost da se na bilo kojoj razini vlast formira bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata, od Vijeća ministara, preko Vlade FBiH do županijskih vlada, izjavio je danas predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović nakon sastanka s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

U Mostaru su se večeras sastala izaslanstva HDZ-a BiH i SDA predvođena stranačkim šefovima a razgovaralo se provedbi izbornih rezultata i što skorijoj uspostavi vlasti.

HDZ i SDA predstavljaju dva naroda

Čović je istaknuo kako se bez hrvatskih političkih predstavnika vlast može formirati u ZDŽ, jer je Hrvata u toj županiji jako malo.

„Tu (u ZDŽ) se testira nečija volja.  Mislim da ćemo mi biti na vlasti i u Zenici. U drugih pet županija je to nemoguće uraditi bez HNS-a. Da je to moguće, to bi se već uradilo“, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako su izaslanstva dviju stranaka razgovarala o provedbi izbornih rezultata i to tako da traže rješenja koja bi trebala osigurati da se ne čeka dugo na novu vlast.

„Razgovori su bili otvoreni i korektni. HDZ i HNS žele razgovarati s bošnjačkim partnerima i to tako da vidimo europsku perspektivu ovog prostora. Prva točka u toj našoj reformskoj i europskoj agendi zbog koje imamo sve ove probleme je Izborni zakon. Želimo osigurati legitimnost  političkog predstavljanja i da se više nikad ne dogodi ovo što danas imamo oko hrvatskog člana Predsjedništva. Ne smije biti zapreka u funkcioniranju vlasti na bilo kojoj razini i mislim da smo se oko toga razumjeli. Ovo nije koalicija oko fotelja, nego će se doći do jednog dokumenta u kojem će biti izrijekom pobrojana svaka stavka našeg rada. To će sve biti temeljeno na našem europskom putu“, rekao je Čović.

Izetbegović je izjavio kako su HDZ i SDA već dugo koalicijski partneri i predstavljaju dva naroda u BiH. SDA je, istaknuo je, dobila relativnu većinu podrške Bošnjaka na ovim izborima a HDZ apsolutnu podršku Hrvata.

„Imamo obaveze dalje ići zajedno. Prošli je mandat bilo nesporazuma i politika koje su se  sudarale, bilo je trenutaka kad se nije surađivalo, ali generalno ipak su ove dvije stranke predstavljale ono što je održavalo stabilnost u državi i vuklo nas naprijed. Kraj mandata je bio problem, no otvorena su nova radna mjesta, zemlja je bliže i EU i NATO-u. Dogovorili smo se da će se svaka naša buduća suradnja bazirati na jasnom programu i nećemo ostajati nedorečeni kao što nam se dogodilo prošli put“, izjavio je čelnik SDA te dodao kako će ova stranka već u ponedjeljak ponuditi program koji će se temeljiti na tri elementa.

„Jedan od njih je mir i stabilnost u BiH, drugi su reforme na europskom putu i one će se pozivati na poglavlja iz pretpristupnih pregovora, dok je treći element masovna izgradnja u zemlji. Ta tri elementa mogu stvoriti jednu pozitivnu spiralu koja će povući zemlju naprijed i možemo imati najbolji mandat nakon Daytona ako budemo imali dovoljno pameti“, rekao je Izetbegović.

Suprotstavljene politike, ne i narodi

Dodao je i kako HDZ ističe problema izbora legitimnih političkih predstavnika. Za SDA je, kaže, generalno sve prihvatljivo što je bazirano na presudama Ustavnoga suda BiH, Ustavu BiH i Ustavu FBiH, konvencijama EU i presudama suda iz Strasbourga.

„Je li sve to moguće uskladiti? Vrlo teško, ali  nije nemoguće. Recimo, travanjski paket je davao rješenje koje je zadovoljavalo i građanski i etnički princip. Dakle, nije nemoguće to uraditi. Mislim da je percepcija hrvatsko-bošnjačkih odnosa puno gora nego što je stanje na terenu. Ne mislim da na razini običnog čovjeka ima puno problema. Stvar je suprotstavljenih politika koje onda u to uvlače narode i građane“, rekao je Izetbegović.

Bilo je mnogo toga, kazao je, gdje smu se mogli relaksirati odnosi.

„Iz našeg kuta gledanja, bio je veliki problem nepotpisivanja ugovora s Islamskom zajednicom. Druga strana vidi neke druge stvari kao problem. Ipak, politika bi tu mogla u narednom vremenu biti pažljivija i zrelija. Na terenu Bošnjaci i Hrvati žive izmiješano i njihov odnos nije loš ni u Vitezu ni u Travniku ni u Mostaru“, rekao je predsjednik SDA.

Čović je na to rekao kako je sarajevska javnost njega u zadnjih godinu dana pretvorila u nekog tko eto mrzi muslimanski svijet.

„A svi koji me poznaju znaju da su mi Bošnjaci i braća i prijatelji i kumovi. No, ta medijska slika o meni je posljedica nečije politike. Unatoč svemu, nama je potreban čestit odnos između naših politika i između hrvatskog i bošnjačkog naroda. Svi oni koji te odnose narušavaju rade nemjerljivu štetu. Zadnja sam osoba koja će s te strane praviti štetu bilo komu“, rekao je lider HDZ-a BiH.

Kad sam s govornica tijekom kampanje govorio o „braći Bošnjacima“, dodao je, mnogi su me pitali zašto to činim jer drugi su pozivali na rat.

„Ja tako mislim i sad i tad. Istovremeno, predstavnik sam hrvatske politike u BiH i sve ću uraditi da zaštitim poziciju Hrvata u BiH. Na štetu Hrvata se više ništa neće moći učiniti u BiH. Imamo razgovore i nama je svejedno tko će nam biti partner s bošnjačke strane. Mi moramo relaksirati naše odnose iako nas netko stalno vuče ka ratu. Mlade generacije više to ne smiju osjetiti. Nama je potrebna suradnja“, naglasio je Čović te dodao kako su izmjene Izbornoga zakona za Hrvate „prioritet svih prioriteta“.

„Svi oni koji žele osigurati da se poštuje načelo da jedan narod drugom ne bira predstavnike i to samo za one dužnosti koje su definirane Ustavom BiH a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda, dobro je došao. U vlast ne treba žuriti, ali je ne treba ni sabotirati. Moramo napraviti kvalitetne većine kako bismo mogli provoditi reforme. Kad se dogovorimo oko izmjena Izbornoga zakona onda će sve drugo ići puno lakše“, rekao je.

Većine definirane

Također, Čović je izjavio kako na razini BiH parlamentarne većine već postoje.

„Definirano je tko čini većinu s hrvatske i srpske strane i ostaje vidjeti tko će to biti s bošnjačke strane. Ako to želi biti SDA, onda je i to riješeno i odmah možemo formirati novo Vijeće ministara. U pet županija se ništa bez HDZ-a ne može napraviti, kao ni u entitetu FBiH. Mislim da SDA i njihova koalicijska snaga, zajedno s nama, mogu osigurati većinu i na razini FBiH, ako to žele. Moramo imati kvalitetne većine da se za godinu dana ponovno o ovom ne bi raspravljalo“, rekao je Čović.

SDA će, pak, pokušati u ponedjeljka razgovarati s BH. blokom (DF, SDP i Naša stranka).

„Mi bismo željeli imati uz sebe i tu komponentnu. Potrebno je raditi reforme i mi želimo da i oni budu s nama u tom procesu. Mi moramo napraviti i nacionalno i ideološko pomirenje“, rekao je Izetbegović i ponovno dodao kako je jako teško „iskombinirati ovo za što je zainteresiran HDZ s presudama međunarodnih sudova, ali je moguće“.

„Svaki se građanin mora imati pravo kandidirati za svaku poziciju a da se istovremeno zajamči i Hrvatima predstavnik u Predsjedništvu. To je kao Rubikova kocka, to je teško ali moguće“, rekao je Izetbegović.

Ljevičarske stranke su bošnjačke

Upitan je li mu prihvatljivo načelo da jedan narod drugom ne bira predstavnike, Izetbegović je odgovorio kako narodi ne biraju nego birači.

„Ne bira bošnjački narod hrvatskog člana Predsjedništva. Vjerojatno su većina tih birača Bošnjaci, ali mi to točno ne znamo. Jako je teško ovo riješiti, ali nije nemoguće. Billi smo ranije nekad jako blizu tih rješenja. Jedno takvo je travanjski paket, pa Fulleov model. Za nas su pak relevantne pobjedničke stranke. To su SDA i HDZ. Snažnu podršku je dobila i SDP. DF ima člana Predsjedništva. To je za nas bitno. Vidjet ćemo što će na kraju biti. Ovaj ljevičarski blok bi mogao imati malo više osjećaja za realnost i spremnosti za kompromis“, izjavio je Izetbegović.

Čović je pak rekao kako su stranke koje za sebe kažu da su „ljevičarske“ u biti 100 posto bošnjačke.

„Kad govorimo o ljevičarima, to su isključivo bošnjačke stranke. Za bošnjačkog člana Predsjedništva glasovali su 100 posto Bošnjaci, za srpskog Srbi, a za bošnjačkog-hrvatskog člana Predsjedništva je glasovalo 99 posto Bošnjaka. To su činjenice koje želimo jasno kazati javnosti. To će se morati uvažavati ako se želi ići naprijed. Struktura ljevičarskih stranaka je 90 posto bošnjačka. Svako rješenje koje se ponudi neka se stavi u kontekst ovih i prethodnih izbora i vidjet će se dobivamo li legitimnost političkog predstavljanja. Ako se dobije, onda mi to prihvaćamo. U suprotnom, takva nam rješenja nije potrebno nuditi“, rekao je Čović.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori