UHIĆEN LIDER CRNOGORSKE OPORBE “Na rubu smo građanskog rata”

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

 

Jedan od najpoznatijih oporbenih čelnika u Crnoj Gori, Nebojša Medojević, uhićen je u jedan sat poslije ponoći s četvrtka na petak u Podgorici, a njegov kolega Andrija Mandić iz prosrpskog oporbenog saveza Demokratski front (DF) najavio je mogućnost izbijanja građanskog rata.

 

Medojević je uhićen po nalogu predsjednika Višeg suda Borisa Savića, radi izdržavanja dvomjesečne kazne zatvora izrečene zbog, kako stoji u policijskom priopćenju, višemjesečnog odbijanja da svjedoči u predmetu koji se protiv njega vodi. Medojević odbija otkriti izvor svoje tvrdnje da je glavni specijalni tužitelj primio mito u iznosu od 100.000 eura, zbog koje je osuđen za klevetu.

Ista sudbina čeka i Milana Kneževića, drugog čelnika DF-a, također zbog odbijanja da svjedoči u predmetu Specijalnog državnog tužiteljstva u kojem je pozvan potkrijepiti svoje tvrdnje da je bivši podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša nudio mito posebnom državnom tužitelju da ga oslobodi optužbe u sudskom sporu oko zemljišta.

“Crna Gora nalazi se na ivici građanskog rata”

Na internetskoj stranici Višeg suda objavljeno je da su Knežević i Medojević, zastupnici DF-a, odbili svjedočiti i nakon što su bili novčano kažnjeni rješenjima izvanraspravnog kaznenog vijeća.

Medojević je uhićen nakon sjednice Skupštine Crne Gore iza ponoći i nalazi se u zatvoru, a Knežević od jučer boravi u parlamentu, gdje je izjavio kako se dobrovoljno neće predati i poći na izdržavanje kazne, također izrečene zbog klevete.

“Zatvor traje dok svjedoci Knežević i Medojević pristanu svjedočiti ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se kazneni postupak ne završi, a najduže do dva mjeseca računajući od dana lišenja slobode”, navode iz Višeg suda.

Svi zastupnici DF-a nalaze se u svom Klubu u parlamentu i najavljuju da će tu ostati sve dok im se Medojević ne pridruži. Čelnik DF-a Andrija Mandić rekao je novinarima da su iz tog saveza zatražili razgovor s predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem te premijerom Duškom Markovićem i predsjednikom države Milom Đukanovićem.

On je rekao da se, “prema procjenama DF-a, Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata”.

Protiv Medojevića se vodi još jedan postupak

Kako je naveo Mandić, DF će idućih dana donijeti odluku hoće li uopće više sudjelovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela.

Mandić je optužio vlast kako su Medojević i Knežević zastupnici s imunitetom i da nisu imali pravo biti privedeni.

Međutim, iz policijskih i sudskih izvora stiglo je objašnjenje da se protiv Nebojše Medojevića vodi još jedan postupak zbog pranja novca i korupcije, zbog čega mu je ukinut imunitet, jednako kao i Milanu Kneževiću, koji je s čelnikom DF-a Andrijom Mandićem i s još 14 građana Srbije i dva ruska obavještajca optužen za sudjelovanje u pokušaju terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. listopada 2016. godine.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)