“NIKA PINTER ZA DNEVNIK.BA”Generalova odvjetnica: Presuda ne abolira Armiju RBiH; Hrvati trebaju odgovoriti na objede

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

Ako će se šutjeti i pustiti da ih se tretira kao agresore i okupatore, stigma će ostati. Zato sada više nego ikada treba ukazivati na zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u BiH, ofenzive Armije RBiH i vojne i političke planove tadašnjeg bošnjačkog rukovodstva da zauzmu Središnju Bosnu i iziđu na neumsko zaleđe.  Ova  presuda ne abolira zločine Armije RBiH, oni i dalje nisu procesuirani, a počinjeni su, kazala je Nika Pinter, odvjetnica generala Praljka, za Dnevnik.ba.

 

Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka za Dnevnik.ba je govorila o godišnjici izricanja presude u predmetu Prlić  i ostali.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na presudu hercegbosanskoj šestorci izrečenu prije godinu dan i smrt generala Praljka, Pinter je kazala kako se ništa nije promijenilo, niti u ocjenama niti u tuzi.

Bošnjački mediji i službena politika presudom Prliću i drugima pokušavaju nametnuti kolektivnu odgovornost Hrvatima u BiH i stigmatizirati ih kao okupatore i agresore na vlastitu zemlju. Pinter smatra kako to ovisi o Hrvatima u BiH i njihovom ponašanju naspram takvih objeda.

„Ako će se šutjeti i pustiti da ih se tretira kao agresore i okupatore, stigma će ostati. Zato sada više nego ikada treba ukazivati na zločine koji su počinjeni nad Hrvatima u BiH, ofenzive Armije RBiH i vojne i političke planove tadašnjeg bošnjačkog rukovodstva da zauzmu Središnju Bosnu i iziđu na neumsko zaleđe.  Ova  presuda ne abolira zločine Armije RBiH, oni i dalje nisu procesuirani, a počinjeni su“, kazala je Pinter.

Smatra i kako bošnjački političari u BiH presude hercegbosanskoj šestorci koriste u dnevno-političke svrhe i to kao argument u političkoj borbi Hrvata u BiH da ostvare jednakopravnost s druga dva naroda u BiH.

„Presuda nije ništa od tog što su bili ciljevi osnivanja suda – mehanizma za pomirenje. Međutim, sudbinama Hrvata u BiH je u njihovim rukama. Ako bude vladala hrvatska šutnja na sve što se zbiva, do tada će onda vladati i poricanje konstitutivnosti i ravnopravnosti u borbi za potpuno i puno konzumiranje načela konstitutivnosti na kojem počiva BiH kao država“, ocijenila je Pinter.

Podsjetila je i kako Haški tribunal ima mandat suditi pojedincima za počinjene zločine te da nije imao mandat suditi državama, kako se to pogrešno predstavlja.

„Nemaju i nisu imali mandat suditi državama. Pojedincima po političkoj liniji su mogli suditi ako bi tužitelj dokazao da je politika, tj. nositelj političke sfere prešao u nedozvoljene radnje koje su imale za posljedicu izvršenja zločina. U kontekstu naše presude, HRHB nije bila nelegitimna, nastala je na temeljima međunarodnog sporazuma nazvanog Owen Stoltenbergov plan konačno definiran u  rujnu 1993. U njezinom kreiranju sudjelovali su predstavnici međunarodnih organizacija, sudjelovale su i sve tri strane u sukobu. Ako je na hrvatskoj strani postojao UZP, onda su njegovi članovi bili i svi ostali potpisnici sporazuma iz 9. mjeseca 1993.“, kazala je Pinter.

Nika Pinter 14 godina je pred Haaškim Tribunalom branila generala HVO-a, Slobodana Praljka.

G.Lujanović

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)