PREDSJEDNICA RH U TURSKOJ Grabar Kitarović i Erdogan razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona u BiH

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

 

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u jednodnevni radni posjet Turskoj, zemlji  s kojom Hrvatska ima dobre odnose i nema otvorenih pitanja.  U predsjedničkoj palači primio ju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Glavna tema razgovora bit će stanje u BiH te posebice izmjena izbornog zakona, javlja HRT.

 

Nakon svečanog dočeka dvoje predsjednika započeli su razgovore na kojima bi glavne teme trebale biti stanje u Bosni i Hercegovini te odnosi Europske unije i Turske.

Dvije zemlje nadaju se da zajedno mogu utjecati na stanje u Bosni i Hercegovini, kojoj prijeti politička blokada pošto je dijelove izbornog zakona osporio Ustavni sud BiH. BiH u listopadu očekuju novi izbori te bi u sljedećih nekoliko mjeseci BiH trebala prihvatiti novi izborni zakon. Zasad ipak nema dogovora političkih čelnika Hrvata i Bošnjaka o tom pitanju.

Kako Hina doznaje iz ureda predsjednice RH, Grabar-Kitarović s Erdoganom u Ankari namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor. Razgovarat će i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je naslutiti kako Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Za portal Faktor rekao je da, “ako je točno da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja njegovih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske”.

Od ostalih tema, za Hrvatsku je važno i pitanje sporazuma EU-a i Turske kojim su zaustavljene masovne migracije iz te zemlje prema EU-u preko takozvane balkanske rute. Turska, koja je prihvatila više od dva milijuna Sirijaca izbjeglih pred ratom, obvezala se sporazumom s Europskom unijom prihvatiti sve ilegalne migrante koji iz Turske stignu na grčke otoke u zamjenu za ukidanje viznog režima, novčanu pomoć i ubrzanje pregovora s EU-om.

Kako se očekuje, Grabar-Kitarović i Erdogan će razgovarati i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Turske.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)