ON SE NE BI MJEŠAO Grabar Kitarović Erdoganu ukazala na potrebu poštivanja jednakopravnosti tri naroda u BiH

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  je doputovala u posjet Turskoj, a u poslijepodnevnim satima u predsjedničkoj palači dočekao ju je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na prvim razgovorima koje su obavili jedna od tema se odnosila na stanje u Bosni i Hercegovini i to posebice u kontekstu što skorije potrebe usvajanja izmjena Izbornog zakona pri čemu je u središtu zanimanja hrvatske predsjednice potreba da se kroz te izmjene osigura poštivanje načela legitimnog izbora te konstitutivnosti naroda, a o čemu govore i odluke Ustavnog suda BiH.

Grabar-Kitarović s Erdoganom je otvorila pitanje mogućnost uloge ove dvije zemlje u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor. Sastanak je održan u četiri oka, a nakon toga je uslijedilo i održavanje sastanka na kojem su sudjelovala izaslanstva obje države.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je, između ostalog, kako se Hrvatska i Turska zalažu za unaprjeđenje društvenih procesa u BiH, a posebno je naglasila kako u BiH postoje tri naroda te kako je Ustavni sud BiH donio odluku iz koje je vidljivo da Izborni zakon ne održava jednakopravnost naroda, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Želim naglasiti veliku važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebe da se nastavi s ustavnim reformama, navela je Grabar-Kitarović.

S druge strane Erdogan je na pitanje novinara kazao kako je stanje u BiH uokvireno Daytonskim sporazumom te kako je pitanje strukture BiH unutarnje pitanje te zemlje.

On je potvrdio kako se razgovaralo o razvoju BiH i trojnom mehanizmu koji bi trebao služiti tom cilju te su se usuglasili kako će se u idućem razdoblju organizirati sastanak trilateralne komisije.

Podsjećamo, bez promjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na popunjavanje federalnog Doma naroda postoji mogućnost da se mostarski scenarij prenesen na cijelu BiH.

Za sada, prijedlog hrvatskih stranaka koji se odnosi na izmjenu Izbornog zakona i koji omogućuje ostvarivanje legitimnog predstavljanja u Domu naroda i Predsjedništvu nalazi se na Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a rasprava oko ovog pitanja očekuje se na idućoj sjednici 17. siječnja

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)