Čović s guvernerom Novog Južnog Velsa i vodstvom Sveučilišta Macquarie, obišao i Hrvatski katolički centar

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

 

Nakon jučerašnjeg susreta s generalnim guvernerom Australije Peterom Cosgroveom, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović trećeg dana radne posjete Australiji susreo se i s guvernerom Novog Južnog Velsa Davidom Hurleyem u njegovoj rezidenciji, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović se zahvalio guverneru na iskazanoj dobrodošlici i gostoprimstvu, te istaknuo kako su ovakvi susreti izvrsne prilike za razmjenu mišljenja o poboljšanju suradnje i daljnjem razvitku dobrih odnosa svih razina vlasti Australije i BiH. Posebno je istaknuo mogućnost poboljšanja suradnje u područjima obrazovanja i turizma.

Na susretu je također razgovarano o euroatlantskim integracijama BiH i prijamu u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Čović je ovom prilikom istaknuo kako sve razine vlasti u BiH ulažu dodatne napore da se, kako je i planirano, ispune svi preostali uvjeti za aktiviranje MAP-a do kraja ove godine. Posebno je naglasio kako BiH već sada daje svoj doprinos NATO savezu, kroz učešće u mirovnim misijama i zajedničkom borbom protiv terorizma. Također je iskazao očekivanja podrške Australije pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Guverner Hurley je pohvalio dosadašnji napredak i napore BiH da bude dio euroatlantske porodice, čije bi članstvo bilo dodatni jamac stabilnosti naše zemlje. Na kraju susreta dr. Čović je pozvao guvernera Hurleyа u posjetu BiH.

Nakon službenog dijela susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Čović sastao se i s predstavnicima obrazovne zajednice Australije.

Susreo se s vodstvom Sveučilišta Macquarie, s kojima je razmijenio mišljenja o mogućnostima bliže suradnje Sveučilišta Macquarie i sveučilišta iz BiH, kako bi studenti iz obje zemlje obogatili svoja iskustva tijekom obrazovanja.

Dr. Čović je obišao i Hrvatski katolički centar i crkvu sv. Nikole Tavelića u St. Johns parku.
Domaćini su ga upoznali sa svojim djelovanjem, te su istaknuli kako je Centar, koji ima iznimnu važnost za lokalnu zajednicu, otvoren 1987. godine. Neobičnu vrijednost njihovom pastoralnom radu pridonosi obitelj časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove. Do Centra se nalaze i „Naselje kardinala Stepinca“, starački dom i njegovalište kojeg su izgradili australski Hrvati, u kojem trenutno živi 144 stanovnika, a za koje se brine 170 zaposlenih.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)