DIGITALNO OPISMENJAVANJE HRVATA I STEM REVOLUCIJA MOŽE USPJETI JEDINO AKO SU „BAKIĆ-DIVJAK PLOČICE“ DIMENZIJA ‘6X6’

Vrijeme:5 min, 8 sec

 

 

Kada su Newtona, tada već u poprilično poznim godinama zadivljeno upitali “Kako ste uspjeli otkriti samostalno toliko zakonitosti?”, odgovorio je da se uvijek osjećao poput dječaka koji se igra na obali mora, i dodao: „Možda sam uspio pronaći kakav ljepši kamenčić, ali ocean istine mi je ostao nepoznat“.

Škola (naravno, i ostali izvan škole), pa i društvo u cjelini je dakle tu da ponudi, i da pruži odgovarajuće pogodnosti, a na osobi je da iz te ponude izabere. Čovjeku se pritom ne priječi da ima slobodnu volju zagledati se, ako želi, i u vlastito srce, i oslušnuti Svevišnjega. Ako treba i pet puta dnevno pomoliti se, poput Nikole Tesle i mnogih drugih znanstvenika koji su obilježili povijest civilizacije.

Pred svakim od nas je nepoznat ocean istine

Jesu li u pravu oni koji smatraju da STEM nije informatika i da su oni koji guraju obveznu informatiku pod STEM – prodavači magle? Koji je to nastavnički kadar koji može kvalitetno iznijeti primjerice napredno programiranje? I može li se algoritamski način razmišljanja i (proklamirano) digitalno opismenjavanje Hrvata postići (ili se već postiže) i na neki drugi način, ili je zaista jedina opcija nabavka stotina tisuća pločica dimenzija 6×6 centimetara, ni milimetra više ni manje? Možemo li se uopće nadati ikakvoj kvaliteti ako bi suština napretka po Bakiću i Divjak bila u tome da će svatko moći programirati i da će svatko moći biti izumitelj? Je li bi to ujedno značilo i da programiranje neće više biti umijeće i da ni za izume neće biti potrebno dubinsko specijalističko znanje niti izniman dar?

Na mrežnoj stranici MZO-a (Ministarstva znanosti i obrazovanja) može se pronaći javni natječaj (za nabavku) 17-17-VV-OP “Nabava edukacijskih mikroračunala”. U tom natječaju je specificirano, između ostalog, i da pločice moraju biti dimenzija 6×6, ni milimentra više ni manje.

Na taj način bi natječaj već u startu bio ne 99%, nego možda i 100% prilagođen samo jednom ponuđaču: proizvođaču BBC micro:bit, partneru IRIM-a Nenada Bakića.

 

 

Ni crno ni crveno, nego Bakićev treći put

Oni s dužim pamćenjem pokušavaju se prisjetiti je li možda „sličnu stvar“ činio i Goran Radman, zadnji nositelj ‘Drug Tito štafete’, koji, da usput dometnem uz prošli članak i Bakićevog podupiratelja Borisa Rašetu iz „24 sata“, zasigurno nije bio TITOIST i „bio je noseći štafetom“ sasvim slučajno. Je li Radman ranih dvijetisućitih, prije ustoličenja za šefa HRT-a, kao „guverner“ za Microsoft za jugoistočnu Europu, „poklanjao“ kompjutere i/ili gratis inačice Windows-a, koji su se potom ubrzo trebali zamijeniti s poboljšanim inačicama, da bi sve to u drugoj i trećoj rundi ipak moralo plaćati Ministarstvo obrazovanja. Na sličan način kako su i milijuni MZOS kuna otišli za „ECDL revoluciju“ i standarde (europske računalne diplome koje su bile obvezni model za podizanje standardizirane pismenosti prije desetak godina), da bi ubrzo nakon toga pomama za tom normom pala. Jer su lukavi poslodavci željeli vidjeti i kojim računalnim vještinama kandidat za posao vlada, a ne samo koji dodatni„papirić o osposobljavanju“ posjeduje? Je li Radmana na poziciji čelnika Microsofta zamijenio Davor Majetić, koji sada (na neviđeno) podržava „guvernera“ za novo digitalno (standardizirano na ‘6×6’) opismenjavanje i STEM revoluciju u„regionu“, g. Bakića?

Bakić i mnogi mediji nas uvjeravaju da je jasno kako je „nabavka pločica“ dobra, jer su i desnica (koja je na vlasti i daje milijune kuna za pločice) i ljuta ljevica (koja i ne postoji, osim Štromarove koja je upravo u koaliciji s desnicom) jednako protiv napretka. I da se iz upravo tog razloga „pametni“ ne smiju opredjeliti ni za crvene ni za crne – već za novi, Bakić – Štromar – Divjak treći put.

Razmišljanja i propitkivanja su uvijek dobro došla, a vrijeme će donijeti i nove činjenice i pokazati jesu li i koliko bila ispravna. No pitam se treba li uopće i navedenu činjenicu o ‘natječaju 6×6’, koja je javno dostupna na stranicama MZO, protekom vremena ili nečim dodatnim potkrijepiti?

Nenad Bakić je osmislio genijalni prodajni marketing

Svim zavidnicima i kritičarima bez pokrića poslovnog poduhvata Nenada Bakića moram kazati kako mislim da nisu u pravu. Gospodin Bakić je osmislio i u djelo proveo sjajan prodajni marketing u „regionu“, koji ide dalje „milom ili silom“. I nije u ovom slučaju bitno što je riječ o izvorno nehrvatskom proizvodu i uvozu „kraljevskog“ patenta. Bit je u količini prodanih pločica, a to je sjajno, jer sama slika uvije govori više od 1000 riječi, a točkice (mjesta kupnje) pokazuju svakim tjednom sve veći broj prodanih pločica i izvanserijski prodajni uspjeh.

 

 

Stoga bi se stotine tisuća Hrvata moglo s lakoćom digitalno opismeniti upotrebom (donacijskim novcima) darovane ili po MZO kupljene micro:bit pločice. Jedino na što moraju paziti jest da pločica (prema natječaju) mora biti dimenzija točno ‘6×6’. U protivnom se digitalno opismenjavanje neće uhvatiti za njihove neurone i oduševljena lica pa bi mogli ostati i nadalje mrvicu digitalno nepismeniji, ma što da to značilo.

Kako istina uvijek ispliva na površinu, a prostak se ne može dugo pretvarati da to nije, nama preostaje biti pristojnima, i pričekati rasplet. I pritom imati u vidu da postoje i drugačija mišljenja, poput onog kojim je Dr. Igor Rudan gospodina Nenada Bakića u jednoj TV emisiji gotovo usporedio, ne sa Dositejem Obradovićem, nego s kršćanskim misionarima i svecima, svetima Ćirilom i/ili Metodom iz devetog stoljeća.

Pitam se gdje bi sada bilo čovječanstvo da je kojim slučajem Albert Einstein, (prijatelj od Milana Šufllaya, kojeg su „misionari“ s istoka 1931. ubili na kućnom pragu, a Albert se gorljivo zalagao za obranu prava Hrvata), ili Nikola Tesla, imali priliku bar malo se opismeniti pločicom dimenzija, ni manje ni više, nego točno ‘6×6’?

 

 

Nikakvo nasilje u svrhu postizanja društvenih ciljeva, ne bi se trebalo koristiti, rekao je veliki Albert.

No sve je relativno, a prag tolerancije uvijek na kraju proizađe iz količine većinske pameti ili volje većine.

 

 ………Povezane kolumne 

 

https://hrvatskonebo.org/2017/10/09/verbalni-ispadi-i-promicanje-kulture-uvreda-od-strane-savjetnika-kolinde-grabar-kitarovic-na-drustvenim-mrezama/

https://hrvatskonebo.org/2017/10/14/je-li-nenadu-bakicu-vaznije-prosiriti-laz-da-je-branitelj-mladen-pavkovic-ustvari-bio-titoist-nego-li-pitati-se-gdje-ce-njegovo-dijete-biti-2031/

 

Mate Smogovac /Hrvatsko nebo

3 thoughts on “DIGITALNO OPISMENJAVANJE HRVATA I STEM REVOLUCIJA MOŽE USPJETI JEDINO AKO SU „BAKIĆ-DIVJAK PLOČICE“ DIMENZIJA ‘6X6’

  1. Deep throat, FBI izvor je novinarima Woodwardu i Bernsteinu u aferi Watergate dao jednostavan ali bitan savjet: “Follow the money”. Tako i ova inačica kukuriku reforme postaje jasnija kad se prati kamo, kako i zašto ide naš novac. U uređenoj državi zatvori bi bili puni ovakvih poslovnih genijalaca, a kod nas će se uskoro puniti komunistički definiranim verbalnim deliktom.

Odgovori