Bertonovi istupi i novi ljudi u Valeposlanstvu SAD

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

U samo dva dana novi šef Misije OESS-a u BiH Bruce Berton kao prioritetno pitanje BiH ističe pitanje izmjena Izbornog zakona, sugerirajući time nedvojben zaokret međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovine, a prije svega Sjedinjenih Američkih Država.

Berton je, naime, na poziciju šefa Misije OESS-a u BiH došao s mjesta zamjenika visokog predstavnika, funkcije, koja je od uspostave OHR-a po pravilu pripadala Amerikancima. Zamjenici visokih predstavnika- Amerikanci- koji su kreatori Daytonskog sporazuma cjelo poslijeratno razdoblje bili su siva eminencija OHR-a. Oni su stajali u pozadini svih ključnih odluka visokih predstavnika, od onih kojima je austrijski diplomata Wolfgang Petritsch revidirao Daytonski Ustav BiH namećući ustavne amandmane, kojima je omogućena uspostava vlasti u Federaciji BiH, bez Hrvata, preko formiranja vladajućih koalicija u FBiH, bez vodeće hrvatske stranke, pa do tenkovske revizije Hercegovačke banke.

Prisjetimo se kako je upravo Amerikanac Robert Barry, u svojstvu šefa Misije OESS-a početkom stoljeća kreirao amandmane, poznate kao Berijevi amandmani” na Izborni zakon koji su omogućili formiranje Vlade Federacije BiH u dva mandata bez predstavnika stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Upravo te izborne odredbe Ustavni sud BiH, u prosincu prošle godine, proglasio je neustavnim, da bi ih prije nekoliko mjeseci stavio “van snage”.

Amerikanci sada, čini se, demonstriraju potpunu zaokret politike prema BiH, na način koji pokazuje kako su spremni snažno pristisnuti one koje su koliko do jučer sponzorirali u neuspiješnim pokašajima političke eliminacije Hrvata i pretvaranja hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH u entitet većinskog naroda.

Američki čovjek na čelu Misije OESS-a u BiH, organizacije koja je od uspostave daytonske BiH bila zadužena za izborni proces nedavno je upozorio čelnike Parlamenta BiH kako “izborni zakon BiH mora biti izmijenjen do općih izbora koji bi trebali biti održani u listopadu iduće godine jer se, kako je rekao, ne smije dogoditi da cijela BiH postane Mostar i da izborni rezultati ne mogu biti primijenjeni”………….

………..Više na stranici Herceg-Bosna Moja Domovina 

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/10/18/bertonovi-istupi-i-novi-ljudi-u-veleposlanstvu-sad/

 

 

HMS/Herceg Bosna Moja Domovina /http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)