Korizma 12

Vrijeme:1 min, 57 sec

Kad je faraon dopustio da narod ode, Bog ih nije poveo prema filistejskoj zemlji, iako je onuda bilo najbliže. Bog je, naime, rekao: “Mogao bi se narod predomisliti i vratiti u Egipat kad vidi ratovanje.“ Stoga Bog povede narod zaobilaznim putem, kroz pustinju prema Crvenome moru. Izraelci su napustili zemlju egipatsku naoružani od glave do pete. Mojsije ponese sa sobom Josipove kosti. Jer Josip bijaše zakleo Izraelce riječima: „Bog će se zacijelo za vas zauzeti. Tada i moje kosti odavde ponesite sa sobom!“
Krenuvši iz Sukota, utabore se u Etamu, na kraju pustinje. Gospodin je išao pred njima, danju u stupu od oblaka, da im put pokazuje, a noću u stupu od ognja, da im svijetli. Tako su mogli putovati i danju i noću. I nije ispred naroda nestajao stup od oblaka danju ni stup od ognja noću. (Izl 13,17-22)

Možda si se našao u bezizlaznoj situaciji ili ti se čitav tvoj život čini kao potpuna propast, muka kojoj nema kraja. Možda uviđaš potrebu za promjenom, a nemaš hrabrosti.
Možda ti se čini da nikada nisi imao nekoga na svojoj strani. To ne odgovara istini. U tvojoj povijesti mora  postojati jedan Josip koji ti je negdje, nekada, rekao: “Bog će se zacijelo zauzeti za tebe.“ Čak i ako se ne sjećaš svog Josipa, klica posijane nade još živi u tebi. Zato napravi korak, kreni, i svoju nadu ponesi na put.

Bog će te sigurno povesti dužim putem, jer kad te spopadne napast povratka na „egipatske lonce“ dužina puta koji treba prevaliti unazad, obeshrabriti će te, pa ćeš se, unatoč činjenici da nemaš pojma kamo ideš, zaputiti naprijed.
U oblaku možda ne ćeš prepoznati Gospodina koji korača pred tobom ili hoćeš, jer bi inače posustao. Da, Gospodin će te neprestano pratiti u tvojoj nejakosti, dopuštajući osjetiti njegovu prisutnost. Faraon prošlosti s vojskom grijeha, slabosti, lažnih sigurnosti zaputit će se za tobom, u potjeru. Dok budeš mirno taborovao na obali Crvenog mora uživajući u mirisu slobode i ne sluteći opasnost, vrebati će na tebe.
Ali tu je Gospodin. Tvoj čuvar. Neće dopustiti faraonu da ti naudi. N strahuj, Gospodin je znao da si sposoban za putovanje u novost života, inače ne bi ni krenuo s tobom, zato hrabro. „Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovo u jaram ropstva!“ (Gal 5,1)

Vesna Ujević/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)