Dogovor europskih NATO saveznika

Vrijeme:2 min, 16 sec

Europski NATO saveznici zajednički kupuju avione, osnivaju novi elitni HQ

Europski saveznici NATO-a složili su se u četvrtak kako će zajednički kupiti avione i podmornice, a možda i otvoriti novo Zapovjedništvo za elitne postrojbe jer Europa želi pokazati SAD-u da ozbiljno misli o vlastitoj sigurnosti.

U ceremoniji potpisivanja u NATO, ministri obrane iz Francuske i Njemačke, rekli su da će kupiti Lockheed Martin C-130J transportni zrakoplov, dok Njemačka, Belgija i Norveška će se pridružiti Nizozemskoj floti Airbus A330 aviona tankera.

“Ova multinacionalna suradnja u okviru NATO je jasan način da zemlje značajno poboljšaju svoje oružane snage, dok osiguravaju najveću vrijednost za novac za svoje porezne obveznike”, rekao je Rose Gottemoeller, zamjenik glavnog tajnika NATO-a.

Ova pisma namjere, iako nisu pravno obvezujuća, su najnoviji znak da europski saveznici napuštaju dosadašnje nacionalne strategije u kojima  su se oslanjali na SAD za pružanje osnovnih potpora poput dolijevanja borbenih zrakoplova u zraku.

Novi američki ministar obrane Jim Mattis upozorio saveznike NATO-a u srijedu da moraju uložiti više u vlastitu obranu ili potencijalno vidjeti manju potporu Washingtona.

Dupliranje je također problem s vojskama EU koje posjeduju 19 vrsta oklopnih borbenih vozila, u usporedbi s jednim u SAD-u, dok gube sredstva u iznosu od 25 milijardi eura godišnje, prema podacima Europske komisije.

Kao dio šireg pritiska oživljavanja europske obrambene suradnje u svjetlu ruske 2014. aneksije Krima i uspona islamske militantnosti na granicama Europe, Francuska je dopustila belgijskim i nizozemskim zrakoplovima da mogu letjeti u njenom zračnom prostoru u slučaju sukoba i stranih prijetnji.

To znači ako Belgijski zrakoplov slijedi neprijateljsku letjelicu više se ne mora vratiti sa francuske granice.

Ambicije također uključuju ​​i novi zapovjedni centar za nizozemske, belgijske i danske specijalne snage koje se mogu koristiti od strane drugih naroda NATO-a, a koje mnoge zemlje, osim glavnih europskih vojnih sila Velike Britanije, Francuske i Njemačke nemaju.

O lokaciji novog stožera nije odlučeno, rekao je jedan dužnosnik NATO-a.

Ostali planovi uključuju Norvešku i Njemačku kupnju podmornice nove klase, poznate kao U212As, koja učinkovitije otkriva, prati i otvara vatru na neprijateljske podmornice i brodove.

Njemačka, također, je dogovorila pridružiti se europskoj multinacionalnoj floti Airbus tankera kojoj je na čelu Nizozemska a koja već uključuje Luksemburg.

Njemačka, također, se složila oko zajedničke obuke i implementacije kopnenih snaga s Češkom i Rumunjskom, a obje zemlje trebaju dati po jednu brigadu od nekoliko tisuća vojnika za veće postrojbe pod vodstvom Njemačke.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg  je izjavio kako su saveznici suočeni s “više zahtjevnim i izazovnim sigurnosnim okruženjem“, na koje je potrebno odgovoriti. “Ovo je način da ono što radimo učinimo učinkovitijim i više produktivnim”, rekao je o ugovorima.

Sudjelovanje Hrvatske u ovim pregovorima nije poznato.

 

Hrvatsko Nebo/CNBC/Hrvatsko Nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)