D. Bašić : Uz vijest da je Vlada pokrila PDV za nabavku BBC Micro:BIT-ova

Vrijeme:3 min, 40 sec

 

Vlada pokrila PDV za nabavku BBC Micro:BIT-ova

Vlada pokrila PDV za nabavku BBC Micro:BIT-ovaIzvor: Vlada.gov.hr

Kao i mnogo puta do sada, bez obzira na stranački predznak vladajuće koalicije u Banskim dvorima, na dnevnom redu redovne sjednice je – Pelješki most.

Sjednica Vlade je počela osvrtom premijera Andreja Plenkovića na prognoze EK o rastu BDP-a Hrvatske. Kazao je i da je s ministrom okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem boravio u Šibeniku, gdje je nastavljen dijalog o centru za zbrinjavanje otpada u Lećevici i rješavanju odlagališta Karepovac.

Po njemu su cestovna povezanost s južnom Dalmaciju i sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta iz europskih sredstava ključna je točka sjednice Vlade, zbog čega će ministri graditeljstva i prometa Lovro Kuščević i Oleg Butković održati konferenciju za medije. Sljedeća sjednica Vlade, najavio je, održat će se u Sisku.

Za nabavku BBC Micro:BIT skoro pola milijuna kuna

Vlada je iz proračunskih zaliha osigurala iznos od 431.520 kuna, kojim će se namiriti PDV za nabavku BBC Micro:BIT-ova kupljenih novcem hrvatskih građana putem donacija, odnosno crowdfundinga, koji je pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih.

Na ovaj način Vlada daje snažan signal potpore inicijativi za obrazovanje i stjecanje ključnih vještina u STEM području, naveo je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je na ovu temu da je njegovo ministarstvo dobilo zamolbu za oslobođenje od poreza, a budući da u proračunu nema predviđenog tog iznosa, Marić je predložio da se to namiri iz proračunske zalihe.

Pavo Barišić, ministar obrazovanja, kazao je da Vlada ovim prepoznaje vrijednost tog projekta i da je to “primjer dobre suradnje privatnog i javnog sektora”. Ministarstvo podupire rad tog Instituta, kao i drugih sličnih subjekata te niza entuzijastičnih pojedinaca u javnom prostoru i ustanovama, poručio je.

“Mnogi od ovih projekata donose istaknute rezultate. Hrvatska se izdvojila kao svjetska sila u juniorskim robotičkim kategorijama”, kazao je Barišić, dodajući da su se hrvatski učenici istakli i na natjecanjima iz matematike.

“Vrijedna inicijativa i angažman g. Bakića može poslužiti kao primjer”, kazao je Barišić. Nadovezao se Plenković, rekavši da to govori o tome koliko se cijene inicijative Instituta i drago mu je što može dati signal potpore razvoju obrazovanja, a to će biti i temelj Stategije o obrazovanju zbog kojeg je nedavno osnovano i posebno povjerenstvo.

Pelješki most

Butković navodi da će Vlada izgradnju Pelješkog mosta financirati s 420 milijuna eura iz državnog proračuna te je za tu svrhu u 2017. godini iz proračuna Ministarstva prometa osiguran 261 milijun kuna, u 2018. 885 milijuna, a u 2019. godini 815 milijuna kuna. No, očekuje se da će se iz europskih fondova on sufinancirati u visini od 85 posto ukupnog troška, dok državne ceste plaćaju PDV i još jedan dio troškova.

Što su pojedini ministri kazali uoči početka sjednice Vlade pročitajte OVDJE.

http://hr.n1info.com/a179794/Vijesti/

 

Nenad Bakić dobio je poklon od Andreja Plenkovića.

Gotovo pola milijuna kuna za povrat PDV-a na kupljene igračke za škole. Nakon što je od bivšeg ravnatelja HRT-a Radmana dobio poslove za svoju firmu zbog čega su mnogi profesionalci, pa i prekaljeni ratni snimatelji ostali bez posla, sada je dobio povrat poreza na nabavljene komponente u korist jednog proizvođača.

Je li to nagrada za uspješno provedenu obrazovnu (šoping) revoluciju imena STEM, ili smirivanje dotičnog poduzetnika kako ne bi izvana HACKIRAO ministarstvo, pokazat će vrijeme.

Ako je Beogradsko prosvetno ministarstvo Bakića je podržalo zašto bi to morala činiti i Hrvatska vlada?

Ipak, ma koliko god ljudima još uvijek nije jasno po čemu je nabavljanje pločica STEM revolucija i koliko god bili ljuti svi koji su zbog Bakićevih “dealova” u Jovanović-Radmanovo vrijeme ostali bez posla, toliko god je ta vladina gesta povrata poreza strateški odličan putokazni potez i za svaku pohvalu.

Za svaku pohvalu je i prodajni biznis kojeg je uradio gospodin poduzetnik.

Ako “revolucionarni STEM-ovci” donesu komadić doprinosa obrazovanju, dobro.

A ako ne donesu i ne “hackiraju” MZOS kako je u jednom razgovoru “priprijetio” glavni revolucionar, i to je dobro. Uostalom, Bakić je danas izjavio da “novac nije vraćen IRIM-u, nego hrvatskim poreznim obveznicima koji su financirali nabavu opreme.”

Sve je bolje nego da Jovanović i Baketa naprave novi miting revolucije na Trgu Bana Jelačića i na Kekinov megafon proglase Republiku STEM Kurikulum.

Zato palac gore za mudru vladinu odluku o povratu poreza.

A kad bismo Hrvatsku pamet umjeli trajno prepoznavati i podržavati, gdje bi nam bio kraj?

Idemo dalje.

 

 Daran Bašić /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)