Hodak: U Hrvatskoj nije bilo ni ‘P’ od pokušaja da se petokraka zabrani

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

Hodak postavlja pitanje kako zabraniti duh, veličanje i glorifikaciju svih totalitarnih režima

Postavljanje ploče HOS-u u Jasenovcu još uvijek izaziva prijepore u javnosti. Premijer Andrej Plenković najavio je zakonsko rješenje koje bi odredilo odnos prema simbolima svih totalitarnih režima. Iako nema detalja kako bi taj zakon trebao izgledati, biti će zanimljivo pitanje odnosa prema petokrakoj zvijezdi. S obzirom na to da Tita neki smatraju državnikom, a drugi zločincem, pitali smo uglednog odvjetnika i novinara Zvonimira Hodaka je li moguće da se petokraka zabrani.

Petokraka je, naime, simbol autentičnog antifašističkog pokreta te su pod njom Istra i Dalmacija vraćene Hrvatskoj. Postoji više teorija o tome što ona predstavlja. Ukoliko je istinita ona s pet prstiju na rukama radnika, pet kontinenata, pet socijalnih grupa koje bi vodile Rusiju do komunizma (mladost, vojska, industrijalci, poljoprivrednici i inteligencija), petokraka je trebala voditi put socijalizma. Pitanje je može li se izjednačiti svastiku i crvenu zvijezdu? Ona nas okružuje na dnevnoj bazi. Radilo se o Convers All Star tenisicama, Heinekenu ili zastavi Kalifornije, crvenu zvijezdu, čini se, nemoguće je maknuti.

Zvonimir Hodak za Direktno.hr kaže kako smatra da probleme totalitarnih režima nitko nije riješio do kraja.

“Morate znati da je kukasti križ simbol nacizma. U Indiji je pak on pozitivan i simbol je dobra. Prema tome, kukasti je križ nemoguće zabraniti jer je Indija velika kao deset Njemački”, zaključuje Hodak.

Ipak, postavlja pitanje kako zabraniti duh, veličanje i glorifikaciju svih totalitarnih režima. Smatra kako to nije moguće čak ni u teoriji.

Kao argument navodi činjenicu da ljudi koji trenutno drže čelne pozicije u Uniji su nekadašnji studenti iz 1968.-e koji su dizali revolucije.

“Europa je lijeva i liberalna. Ona će se zalagati za ukidanje svastike i ‘Za dom spremni’, ali će za crvenu zvijezdu i ‘smrt fašizmu, sloboda narodu’ imati razumijevanja. Dakle, oni nisu objektivni”, kaže Hodak.

Smatra da bi rješenje bilo osnivanje Međunarodnog suda koji bi imao sistemsko rješenje za sve. Taj sud trebao bi navesti simbole koji su fašistički, nacistički, komunistički te iste te zabraniti.

“Dok Međunarodna organizacija to ne napravi – sve ovo će ostati u sferi politike i demagogije”, zaključuje.

Nije mu jasno kako se stvara problem oko natpisa ‘Za dom spremni’, s obzirom na to da je i samo Ministarstvo još za vrijeme Račanove vlade proglasilo grb s istim natpisom legalnim grbom postrojbe Hrvatske vojske.

Ne misli da će doći do referenduma kada je u pitanju HOS ploča, a ni petokraka.

Referendum za ukidanje petokrake, kako i sam kaže, bi bilo teško organizirati jer bi prije zahtjev morao proći Ustavni sud.

“U nekim zemljam,a koje imaju dugu tradiciju referenduma, on se organizira za dva tjedna. Kod nas je postupak kompliciraniji samo zato da se neki referendumi ne bi mogli ni održati”, govori Zvonimir Hodak.

Iako se pitanje petokrake već puno puta otvaralo, Hodak kaže kako nikada u Hrvatskoj nije bilo ni ‘P’ od pokušaja da se taj simbol zabrani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)