Dačić otkrio dogovore s Milanovićem i poručio Hrvatima: Vi ste u problemima

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

TENZIJE

Dodao je da ‘obnavljanje ustaške ideologije’ i ‘rehabilitacija ustaških zločinaca’ u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić ponovno se obrušio na Hrvatsku. Hrvatska je, kaže, u problemima sama sa sobom.

Na pitanje šta će Srbija učiniti za smanjenje tenzija u odnosima sa Hrvatskom, koji su po njegovoj ocjeni posebno loši, Dačić je rekao da će se svakako sastati sa kolegom Davorom Ivom Stierom, ali i dodao da “Srbija nije učinila nijedan potez koji je bio usmjeren protiv Hrvatske, naprotiv” i da očekuje da se “stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU-a”.

Rekao je da se prije nekoliko godina kao premijer Srbije s tadašnjim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio o načinu rješavanja bilateralnih pitanja i da su formirane komisije i radne grupe, ali da “hrvatska strana nije bila baš zainteresirana za rješavanje svega toga” i da “čak nisu imenovali ni svoje predstavnike u tim radnim grupama, a danas ističu da su to neki teški problemi”.

“Na primjer, za granicu, Hrvatska nikada nije imenovala svoj dio komisije koja se treba baviti tim pitanjem. Također sva ova pitanja koja Hrvatska danas ističe, kao što je zakon o ratnim zločinima, to pitanje univerzalne jurisdikcije Hrvatska apsolutno nikada nije spominjala do prije nekoliko godina, iako je taj zakon na snazi više od deset godina. Sve u svemu, ako se tome dodaju ideološki problemi koji postoje, a to znači problemi unutar Hrvatske koji su uvijek opterećeni logikom antisrpske politike, došli smo do situacije da je danas biti protiv Srbije jedan standard u Hrvatskoj”, rekao je Dačić.

Dodao je da “obnavljanje ustaške ideologije” i “rehabilitacija ustaških zločinaca” u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju, posebno “u vrijeme kada se svi bore protiv rehabilitacije fašizma, nacizma, u ovom slučaju ustaške idelogije”.

Kako tvrdi, Srbija nema problema u odnosima s Hrvatskom, već Hrvatska ima problem sa samom sobom, odnosno sa svojom povijesti, prenosi Blic.

“Što se nas tiče, ne zanima nas Hrvatska, neka rade što hoće, nas zanima njihov odnos prema Srbima koji tamo žive, prema Srbima koji su bili u žrtve u Drugom svjetskom ratu, danas Srba ima manje od pet posto a do prije 30 godina ih je bilo 15 posto, koja su prava Srba”, rekao je Dačić i dodao da Srbija očekuje da se “stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU”.

 

direktno.hr/http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)