Virusni napad iznutra – Hrvatska u neprijateljskom okružju

Vrijeme:4 min, 57 sec

 

 

Politička javnost i mediji su na nogama jer je Vlaho Orepić, ministar MUP-a u vladi Andreja Plenkovića, u svom intervjuu u „Globusu“ između ostalog izjavio, da je ovakav sastav Ustavnog suda najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti te traži kolektivnu ostavku istog.

Vlaho Orepić baš ničim konkretnim nije potkrijepio tu optužbu nego je kao visoki dužnosnik u izvršnoj vlasti s Ustavnim sudom i s Hrvatskim saborom odlučio komunicirati preko medija?! Konkretni i korektni Orepićev postupak bi bio da je za svoju izjavu podastro konkretne dokaze, tj. DORH-u podnio kaznenu prijavu i argumentirao je valjanim dokazima. To je minimum što se očekuje od bilo koje javne osobe, a kamo li od aktualnog ministra MUP-a!

No za trenutak zanemarimo da su svi članovi Ustavnog suda izabrani regularnom dvotrećinskom procedurom u Hrvatskom saboru i da ovaj sastav Ustavnog suda još nije dobio pravu prigodu pokazati svoje znanje i profesionalnost; zanemarimo i činjenicu da su suci izabrani i potvrđeni u posljedni čas, a sve da bi se parlamentarni izbori u rujnu ove godine uopće mogli održati; zanemarimo interese i kompromiserstvo dviju najvećih hrvatskih političkih stranaka, političke intrige i nedokazane afere (koje nisu dokazana kaznena djela) – važno je kako će se u ovom političkom skandalu ponašati Vlada, konkretno predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hrvatski sabor (kao tijelo koje je izabralo i potvrdilo sve suce Ustavnog suda) i DORH.

Jednako je važno prepoznati da u posljednje vrijeme ide sinhronizirani napad na Republiku Hrvatsku iz inozemstva, upravo po scenariju rusko-turskog dogovora o komadanju BiH i istovremene destabilizacije Hrvatske kroz destabilizaciju njezinih institucija. Institucije su imunološki sustav svake države i Orepićeva izjava i on sam kao ministar u Vladi predstavljaju virusni napad na imunološku sustav hrvatske države osmišljen s ciljem slabljenja i paraliziranja istih.

Sintagma „bujanje fašizma u Hrvatskoj“ otrov je izmišljen u retorti rusko-turskih službi, a potom su operativne uloge dodijeljene Miloradu Dodiku i tzv. republici srpskoj; Bakiru Izetbegoviću, islamisti iz BiH i Erdoganovom peharniku te Vučićevom ministru za pitanja “ustaša” Aleksandru Vulinu. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić trenutno glumi „evropejca“ pa se malo pritajio. Zboru nesretnika se priključio ideolog i ekspert za promicanje islamizma na području propale SFRJ i nekadašnji suradnik jugoslavenskih tajnih službi, Musatafa ef. Cerić. To je svrha njegovog obraćanja pismom Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Sve nabrojeno je optika kroz koju treba gledati buru u čaši vode zbog spomen-ploče u Jasenovcu, sve što veliča ratne pobjede Domovinskog rata i suverenost Republike Hrvatske. To je politička optika kroz koju se pokušava pravosudno i medijski naciljati časnike HVO-a u Domovinskom ratu, uhidbeni nalozi za generala Damira Krstičevića i Antu Gotovinu, na primjer – s tom razlikom da su uštimani „kompromitirajući materijali“ Nacionalu podastrti iz Orepićeva kabineta, a ne od bosansko-hercegovačkih tajnih službi.

Gledajući stvati na taj način, nedvojbeno se nameće zaključak da pravi neprijatelj provaljuje iznutra, s visoka i napada imunološki sustav Republike Hrvatske. To je, dakle, kontekst najnovijeg Orepićevog propinjanja, ataka na trodiobu vlasti i javnih prozivki Ustavnog suda. Siromaštvo, kašalj i jugoslovenski podoficirski um ne mogu se nikada sakriti, isto kao ni svjetonazorska naslonjenost na srbijansko-sovjetsku komunističku matricu.

Vlaho Orepić je sam ili uz nečiji „blagoslov“, to tek treba istražiti, izrekao i napravio svoje, na redu je predsjednik Vlade, Andrej Plenković, predsjednik Sabora, Bože Petrov i SOA. Nije dovoljno da se Andrej Plenković samo ogradi od Orepićevih izjava – jer mi ne znamo jesu li oni u dogovoru – već premijer od Vlaha Orepića mora zahtjevati dokaze koji krijepe njegovu skandaloznu izjavu o Ustavnom sudu. Ako nema takvih dokaza onda Vlahi Orepiću nije mjesto u Vladi, a onda se SOA mora dodatno pobrinuti da ispita motive i pozadinu takvog nasrtaja na tu prevažnu instituciju Republike Hrvatske.

Nije gotovo i tek smo na početku: predsjednik Hrvatskog sabora, Božo Petrov, svojom je izjavom o Orepićevim stavovima podredio svoju visoku dužnost predsjednika Sabora interesima stranke – MOST-a, i doista ostaje nejasno štiti li Petrov Orepića kao predsjednik Sabora(?!), kao predsjednik MOST-a ili kao prijetelj, kolega, ljubavnik… sve su varijante moguće, ali ostaje činjenica da se Božo Petrov svakako svrstao uz Vlahu Orepića, sabotera(?), diverzanta(?) i osobu koja u jeku rusko-turskog hibridnog rata protiv Hrvatske pokušava virus pustiti iznutra. Nakon svega imamo situaciju da aktualni predsjednik Hrvatskog sabora i ministar unutarnjih poslova ruše najvišu pravosudnu instituciju RH. Je li, ili nije, predsjednik Vlade u dogovoru s Vlahom Orepićem tek će se vidjeti. To će pokazati redoslijed nadolazećih poteza.

Lako za lekcije iz antizapadne srbijanske vlade, ni islamistički vođa BiH, Bakir Izetbegović, bez obzira na njegove veze u arapskom svijetu, nije opasan. Hrvatska je punopravna članica EU i NATO-a, a BiH nije suverena država već ima svog pazikuću koji u svakom trenutku može suspendirati svaku odluku tamošnjih političara. Srbija je peharnik trule ruske despotije, a islamistička Bosna, odnosno onaj njezin dio gdje Izetbegović ima utjecaj samo je pijun u rukama Erdoganove Turske, koja sve otvorenije klizi ka građanskom ratu. Ulaskom Crne Gore u punopravno članstvo u NATO, Rusija je izgubila i posljednju nadu da sa svojom ratnom skalamerijom uplovi u neku Jadrnsku luku. Uzalud su i svi pokušaji da se nešto dogovori sa Slovenijom i dio Savudrijske uvala prepusti Rusiji, propali su im i dogovori s Kotromanovićem za nekoliko jadranskih lokacija, bivših baza JRM. Nervoza je velika, postat će panična.

Sada je sva pozornost uprta u premijera Andreja Plenkovića i Božu Petrova, oni se u najkraćem roku moraju izjasniti činjenjem i samo djelima, a ne izjavama i pretakanjem iz šupljeg u prazno. Ako Vlaho Orepić ostane u ministarskom sedlu, onda je očito da je izjavu o Ustavnom sudu dogovorio sa svojim predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem, i stranačkim predsjednikom, usputnim a posve namjernim predsjednikom Hrvatskog sabora, Božom Petrovom.

Ukoliko je skandalozni potez Orepić dogovorio s nekim drugim onda je na državnim institucijama da utvrde tko iza toga stoji i precizno lociraju od kud najnoviji pokušaj sigurnosne ugroze dolazi. U jednom i u drugom slučaju, Andrej Plenković i Bože Petrov su na potezu.

 

Mila Marušić/HRSvijet,net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo 

34 thoughts on “Virusni napad iznutra – Hrvatska u neprijateljskom okružju

          1. Mislim da nema šanse za to. Nakon nekoliko mjeseci otkad tamo nisam ni zavirila, neki dan sam nešto napisala ispod Ljubićeve analize napada na našeg gospona Piskača. I to je bio jedini razlog (prijatelj mi poslao poveznicu).
            Inače, nemam nikakve potrebe više ići tamo.

          2. Neka uživaju. A ovo iskreno mislim. Ne da mi se trošiti emocije na njihove admine i uređivačku politiku (ne)propuštanja komentara. 🙂

          3. Za divno čudo mene više ne brišu.Danas sam tek vidjeo sasvim slučajno da sam imao naj-komentar pa sam ostao frapiranJa tamo pišem uvijek isto , doduše rijetko.Uglavnom ovdje i na Kamenjaru

    1. Evo jedna istinita ‘priča iz života’. (Jednu kad sam istom ‘drugu zastavniku’ računao ‘kolko je odsto Šiptara ako ih je 5 u jedinici de ima 46 vojnika’, napisao sam nekom drugom prigodom.) Dakle, dođem ja jednog dana (Ljubljana, proljeće 83′) u ured ‘druga zastavnika’, i kaže on meni: ”Slušaj bre, kad si ti ono neki matematičar (a ja tek završio srednju školu!), imam ja jedan zadatak za tebe.” Nevoljko sam rekao: ”Ajde, recite.” I počne on: ”Pazi, neki čovek ima u džepu neku svotu dinara. Ide on u prvi dućan, na ulazu plati 1 dinar, zatim unutra potroši pola od onog šta mu je ostalo, i opet na izlazu plati 1 dinar. I tako ide na isti način, da na ulazu plati 1 dinar, unutra pola potroši, i na izlazu opet plati 1 dinar, i u drugi dućan, I isto u treći, i onda u četvrti. Kad je izišo iz tog četvrtog dućana, ostala mu 2 dinara. Kol’ko je imo dinara na početku?” Nakon sekunde sam mu rekao: ”Ma, to je lako.” Kaže on: ”Pa ajde ako si tako pametan reci koliko.” Nakon kratka razmišljanja kažem: ”77”. On izvadi novčanik, prebire po njemu, i nađe jedan presavinuti papirić. Otvori ga, problijedi, pogleda me i kaže: ”U, jebo te, pogodio si!” Našto sam odgovorio: ”Ne, nego sam izračunao.” Onda je rekao: ”Ovo je čudo. A jedan moj znanac iz Lebana, profesor matematike, deset je dana računo, i nije uspeo.” Evo, to je, za one koji te likove nisu imali ‘čast’ uživo upoznat, intelekt prosječnog podoficira notorne JNA. Kad vidim onaj ‘bistar i prodoran’ pogled ministra o-repića, uviejek se sjetim ‘mog druga zastavnika’, iz, kako je sam govorio ‘jednog malog mesta pored Lebana’. (A Lebane ko LA!)

      1. I ja sam bio u jugovojsci, na žalost, isto tako u Ljubljani, dvije godine kasnije, dosta star, ali već “doca”. Stalno pod nadzorom: neprijateljska emigracija.
        Priča prva:
        Ne znajući što da mi dadu da radim, pošalju me u otkomandu u neku drugu vojarnu u središtu grada da pomažem u pisanju (risanju) plakata.
        Tako ja pišem svojim tehničkim krasnopisom, a drug zastavnik (nije podrepić nego Slovenac) svako malo veli kako su majstori lijepili šamarčine šegrtima što su zabušavali.
        Drugi dan isti program, ista priča. Negdje pred konac radnog vremena, velim ja njemu: “Druže zastavniče, moj pokojni djed, polupismeni seljak, znao je reći: “Kad bi batina pomagala, svi bi volovi bili profesori”.
        Muk.
        Sad sigurno pogađate. Sutradan se opet vozim autobusom do vojarne, uđem u sobu i vidi vraga podoficirskog: zid je krasio natpis s citatom moga djeda! Natpis je, naravno, ostao tamo cijelo vrijeme, a ja sam bio pošteđen priče o šamarčini.
        Priča druga:
        U proljeće 1986. Amerikanci su napali Ghadafijev šator. Senzacija nad senzacijama (Černobil itd)!
        Na krugu vojarne priđe mi zastavnik, intendant zadužen za kuhinju, okrugao da ga je lakše preskočiti nego zaobići, te zapita uzbuđenim glasom: “Jel bre doco, pametan si čovek, jel bre, oćel ovo bre da dođe do nas?”
        Etogac, rekla bi Plašikracija.
        I takvi likovi nam danas vode i nadziru državnu sigurnost, a sutra bi sastavljali ni manje ni više nego Ustavni sud! Legitimitet mu daju 7709 preferencijalnih glasova u središtu Zagreba!
        E, moj narode!

        1. Priča prva iz JNA….

          Prošao sam tada najtežu elitnu obuku u JNA (skijanje ,plivanje ,karate obuka ,pokretna logorovanja , preživljavanje u teškim uvjetima ,gađanja iz svih pješačkih oružja bio na Kosovu 81 . Prošao posljednji veliki manevar u bivšoj JNA kada je neki general (eto sam zaboravio koji ) polagao za veći čin ,bio par puta u osiguranju tadašnjeg višeglavog velikosrpskog predsjedništva na njihovim govorima i sranjima .Sve kao mladac

          Prića druga

          Dobro mi je došlo u srazu s njima devedesetih 🙂 🙂

          1. :)))
            A ja, magarac, bježao od oružja!
            Na bojevu gađanju sam ciljao metu lijevo od moje, da me ne bi postavili na stražu.
            Kad ono: imao sam jedan pogodak! Netko je koristio moj trik!

          2. Izviđač čini mi se 11102 ali ne pri artiljeriji no specijalna jednica na Topčideru .Tu je bila četa, i još par vodova izviđača u Požarevcu je bio vod i u Čačku

            To u Srbiji nije ih bilo više

            Tako i u ostalim republikama bivšim

          3. A, pomislio sam da je vojna policija zbog identične obuke. Znam, izviđači, vp, veza i abko su bile tzv.”prištapske jedinice”.. Neka, sve je to koristilo ’91..

          4. Vjerovao ili ne u to vrijeme nas kad bi vratilo u vojarnu bili smo kao raspuštena banda .Naš bi kapetan govorio izviđač mora biti drzak i bezobrazan.A i tada nadležnost nad izvidžačima nisu imali zapovjednici vojarne no oficiri za bezbjednost.To je u stvari kos. Čuvao sam ja i onaj CVOJ na Topčideru u vojarni odradiš 4 sata ali unutar zgrade i miran spavaj hodaj idi u grad .Ma bio je neki veliki skup tada na Voždovcu već ona velikosrpska sranja nas 28 ćuvalo onoga Sergeja Krajgera .Samo obuka je bila baš jebena ali vrijeme ti proleti.

        2. Nisam znao koliko je točno glasova dobio; ali muka mi je kad se sjetim. Imaš na papiriću Brunu Esih i Vlahu o-repića, pa se treba ‘mučit’ koga zaokružit. Dobro ste rekli; jadni moj narode..

          1. A APIS 🙂

            Pa samo su njima glasove prebacili od kuda im toliko .Nikada predizbornog skupa, u Požegi i za prvih izbora se nisu ni pojavili na predizbornom skupu valjda poradi toga jer su bila dva novinara i slučajni prolaznik a tu su tada eto uzeli dva mandata .Kao da su im za “zasluge” ljudi dali više …..

          2. UiO imala je kvalitetne promatrače u APIS-u. Nisu imali primjedbe, ali imaš pravo: APIS-u se nikad ne može vjerovati.

  1. Hvala O`repini što je izjavio to što je izjavio.
    Sam je sebi prepilio granu na kojoj sjedi.
    Bolje mu ne bih ni sam smjestio, a želio sam.

    1. Na žalost i to će se brzo zaboraviti. Orepića štiti Petrov, a Most uvijek može ucijeniti Plenkovića prebacivanjem na kolosjek SDP-a , HNS-a i Živog zida. Most ima iskustva u destruktivnom djelovanju i to ne bi bilo iznenađenje.

      1. Ma neće njima Plenković ništa pa ukorio ga je a na Vlahi je da izvuče pouke..
        Tko je slušao Šeksa u Otvoreno jasno mu je a meni još od kada se isti krenuo javljati iz Brusela sa opaskama o Karamarku a onda i kandidaturom ali ne u izravnom srazu jer to nije smio .Pa nije li sam rekao za MOST da su prirodni saveznici…

      1. Znas i sam kada zakon argumentom sile zabrani nesto sto je legitimno onda narod jos vise na crno djeluje.

        Ova suluda jednostranost od strane nesuverene vlasti samo ce broj crnih jos vise umnoziti.

        Pozzzz 🙂

        1. Meni ga niko nije mogao zabraniti ni u vrijeme jednonogog! Ovo je neka veca akcija – svi mostovci do zadnjeg su protiv ZDS a niko ih ne spominje da nebi gubili reiting . HDZ je jedini bio protiv zabrane a sve se gura na njih , tu je neki jak sistem u pozadini. HDZ je na sjednici odbora dobacio loptu Mostu – “na redu su institucije”. Pravosudje i MUP su Cuprija – ovaj napad na ustavni sud je bio smisljeni pritisak. HDZ je bio u manjini na sjednici odbora , nije mi jasno jedino zasto su morali postignuti konzenzus? Ja prognoziram da ce Orepina uskoro izmjeniti plocu, postaviti novu bez ZDS.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)