Hrvatska će plaćati mirovine vojnicima HVO-a!

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

NACRT NOVOG ZAKONA

Novi članak 4. Zakona o braniteljima kaže: “Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je i državljanin RH, koji je kao pripadnik oružanih postrojbi HVO-a sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta RH i BiH”

Novi zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji već je dulje vrijeme tema žustrijih rasprava na međuresornim koordinacijama Vlade Hrvatske. Nakon svakog sastanka nacrt Zakona o braniteljima dobiva novu verziju, a u ovome trenutku nitko ne može reći koja će biti konačna i koliko će opteretiti proračun.

Jutarnji list u posjedu je nacrta zakonskog prijedloga izrađenog prije mjesec dana koji bi prema nekim procjenama koštao dodatnih 2 do 4 milijardi kuna, jer bi sva prava koja ostvaruju branitelji (od mirovina, invalidnina, stambenog zbrinjavanja, vozila, prava na opskrbnine, ortopedska pomagala…) primijenila i na cijeli HVO. Status branitelja Domovinskog rata priznao bi se pripadnicima HVO-a koji su branili suverenitet BiH.

Posrijedi je novi članak 4. Zakona o braniteljima koji kaže: “Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je i državljanin RH, koji je kao pripadnik oružanih postrojbi HVO-a sudjelovao u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta RH i BiH”. I u idućem stavku se kaže da navedena kategorija branitelja i članovi njihovih obitelji ostvaruju prava prema Ugovoru između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji prema Zakonu o braniteljima.

Bivša ministrica branitelja i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je potpisala spomenuti ugovor, kaže da citirani članak 4. nacrta Zakona o braniteljima znači redefiniciju pojma hrvatskog branitelja. Spornim vidi definiranje takvog statusa za pripadnike HVO-a koji su branili suverenitet BiH.

– Takva formulacija može voditi u zahtjeve novih ljudi da se izjednače u pravima s braniteljima koji su bili pripadnici HV-a – kaže Kosor. Na pitanje koja prava pripadnicima HVO-a jamči sporazum koji Hrvatska ima s BiH, odgovara kako je taj sporazum nastao kada su se u BiH bitno smanjila prava braniteljima koji su bili pripadnici HVO-a, pa se Hrvatska obavezala invalidima i obiteljima poginulih nadomjestiti razliku u primanjima koja dobivaju u BiH u odnosu na ona koja ostvaruju hrvatski ratni vojni invalidi i članovi obitelji poginulih branitelja.

– Ostane li ovakva zakonska formulacija, pripadnici HVO-a bi mogli tražiti da se njihov status u potpunosti izjednači sa statusom koje imaju branitelji iz HV-a, a time se može otvoriti ogroman prostor za nove zahtjeve i potpuno novu viziju proračuna za branitelje – upozorava bivša ministrica branitelja Hrvatske.

 

Večernji.ba/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

5 thoughts on “Hrvatska će plaćati mirovine vojnicima HVO-a!

  1. Nadajmo su da će bojovnici HVO-a doživjeti pravdu.

    Tko je branio Usoru, branio je i Zagreb.

    1. Daj, Bože… bilo bi već vrijeme da se ispravi ova protuprirodna nepravda prema HVO-u.
      Za ovo, ako prođe, sam spremna Neomiljenom oprostiti Tupavca.

Comments are closed.