“UBIT ĆU USTAŠU!” 7 godina od ubojstva Aleksandra Abramova u Rijeci

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Aleksandar Aco Abramov, 23-godišnji student Tehničkog fakulteta u Rijeci, rodom s Cresa preminuo je, brutalno pretučen na Trgu svete Barbare u noći Svete Barbare, 4. prosinca 2009., oko 3:30, prije dolaska hitne. Bio je sportaš, u čiju se čast održava ljetni triatlon creske Udruge Insula activa, na kojem je Aco 2007. godine postavio plivački rekord. Ubojica Dušan Cupać je još uvijek u bijegu u Srbiji.

Prepirka dvojice mladića, Dušana Cupaća i Aleksandra Ace Abramova, počela je u redu za pizzu pred lokalom na Korzu zbog nesuglasica o tome tko je prije na redu da naruči hranu. Nakon svađe, naguravanja i jurnjave od Korza do Trga Svete Barbare, Dušan Cupać je nasrnuo na studenta udarajući ga šakama i nogama po cijelom tijelu. Nastavio ga je tući rukama i nogama po glavi i tijelu i kad je pao na tlo zadavši mu višestruke ozljede, napuknuće lubanje i prijelom nosa. Upravo zbog obilnog krvarenja iz nosa Abramov se ugušio i preminuo udišući vlastitu krv.

Dušanov rođak Dario Cupać i Dario Savić koji su vidjeli bjesomučno udaranje, ostavili su bespomoćnog mladića da leži na trgu, a kad su se sva trojica počela udaljavati, Savić je najprije spriječio Dušana Cupaća, koji je ponavljao “Ubit ću ustašu”, da se vrati do Abramova, a nakon nekog vremena zvao je Hitnu pomoć.

Hrvatskom pravosuđu nedostupan je Dušan Cupać jer Srbija ne izručuje svoje državljane, a Cupać je državljanin i Hrvatske i Srbije. Za ubojstvo je, dajući iskaz istražnom sucu u Valjevu, odakle je još u istrazi u Rijeku stigla odjeća i obuća s tragovima krvi izuzeta iz njegove kuće, preuzeo svu krivnju na sebe. Rekao je da Savić i Dario Cupać nisu tukli Abramova i da su pokušali smiriti situaciju, no tvrdio je i da je svađa krenula po zlu kad ga je Abramov udario šakom u nos, što ga je toliko razbjesnilo da ga nije mogao prestati tući.

Dario Savić i Dario Cupać proglašeni su krivima za nepružanje pomoći Aleksandru Abramovu.

Dario Savić osuđen je na tri mjeseca zatvora,a  Dario Cupać na pet mjeseci zatvora.

S obzirom da su Dario Savić i Dario Cupać proveli šest mjeseci u pritvoru, nisu morali na izdržavanje kazne.

Prvooptuženom Dušanu Cupaću sudilo se u odsutnosti jer je nedugo nakon krvavog čina pobjegao u Srbiju, gdje se i dalje nalazi te je pravomoćnost presude od 12 godina zatvora dočekao na slobodi.

Sveta Barbara je zaštitica dobre smrti, ljudi koji riskiraju život uz pogibao od nagle smrti, bez utjehe sakramenta. Dušan Cupać ubio je iz mržnje, bez optužbe za zločin iz mržnje. Ubijao je “ustašu”, a ubio sunarodnjaka u gradu koji iz te smrti ništa nije naučio, već sve više njeguje mržnju prema fiktivnim ustašama.

izvori: vecernji list, novi list

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

2 thoughts on ““UBIT ĆU USTAŠU!” 7 godina od ubojstva Aleksandra Abramova u Rijeci

  1. Nije nikakav problem doživjeti nešto slično u Rijeci.
    I osobno sam jednom sudjelovao u tučnjavi jer je bagri smetala glazba koju smo mi puštali na jukeboxu u jednom kafiću na Viškovu…zbog Mate Bulića i Thompsona,odmah smo etiketirani kao Ustaše i seljačine i “žurka” je mogla da počne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)