U razgovoru za Dnevnik.ba Jelić je progovorio o HVO-u i Hrvatima iz BiH koji žive u Kninu a kojih je oko 40 posto, međusobnim odnosima sa srpskim stanovništvom i političkim prethodnicima, Thompsonu…

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja koji se obilježava 05. kolovoza, čitateljima Dnevnika.ba smo odlučili približiti kninskog gradonačelnika Marka Jelića.

U razgovoru za Dnevnik.ba Jelić je progovorio o HVO-u i Hrvatima iz BiH koji žive u Kninu, međusobnim odnosima sa srpskim stanovništvom i političkim prethodnicima, Thompsonu…

Dnevnik.ba: Hoće li se ovogodišnja obljetnica razlikovati od prethodnih, odnosno, može li se očekivati državni vrh kao i do sada?

JELIĆ: Obilježavanje 05. kolovoza, odnosno Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja je državni praznik, čija će se središnja proslava održati u Kninu kao i prethodnih, tako očekujem i budućih godina.

Naime, Knin ima duboku povijesnu važnost za nastanak Hrvatske kako u bližoj povijesti vezanoj za Domovinski rat tako i uz prošlost cjelokupne države od samih njenih začetaka od prije 1300 godina. Državni vrh uključujući predsjednicu RH, predsjednika Sabora i premijera te brojni drugi obnašatelji državnih dužnosti će nazočiti svečanosti u Kninu, mišljenja sam da nema nikakve razlike u njihovom odnosu naspram Knina čiji sam ja nezavisni gradonačelnik u odnosu na situaciju od lani ili nekoliko godina ranije.

Dnevnik.ba: Kakav je odnos vas i vaših prethodnika, Knin je dugo bio ‘pod’ HDZ-om, ima li problema?

JELIĆ: Što se tiče odnosa s mojim političkim prethodnicima smatram ga korektnim i s moje strane će on takav i ostati.

Dnevnik.ba: A s njihove? 

JELIĆ: Vjerujem da i oni misle isto, ali to ćete njih morati pitati.

Dnevnik.ba: HDZ participira u vlasti na državnoj razini, kao što vidimo, u Kninu to nije slučaj, ima li nesuglasica po tom pitanju?

JELIĆ: Ne, nema nesuglasica, politička kampanja je gotova izbori su završili i narod je na biralištima izrekao svoj stav, želje i očekivanja. Vlada je vlada svih nas bez obzira na političke stavove i svi mi imamo iste potrebe i tražimo jednak tretman. Ono što mogu reći je to da je do sada odnos uistinu profesionalan od strane svih u državnoj vlasti i smatram da će to tako i ostati.

ODNOS SRBA I HRVATA

Dnevnik.ba: Kako danas žive Srbi u Kninu i okolici, jesu li međunacionalne trzavice stvar prošlosti?

JELIĆ: Građani srpske nacionalnosti imaju iste probleme kao i ostali građani, nezaposlenost tjera mlade ljude u zemlje EU i to je ogroman problem. Također, imaju još uvijek otvorena pitanja vezana uz statuse koji se tiču stambene i komunalne infrastrukture, a vezano je uz raspored prigradskih naselja i nedostupnost onog što bi trebala biti civilizacijska stečevina.

Ipak, naglašavam da se radi o problemima koji su vezani uz položaj naselja, a ne uz nacionalnu strukturu. Kad govorimo o međunacionalnim odnosima, u Kninu su oni uistinu dobri i utemeljeni na razumijevanju, a slobodno mogu reći i prijateljstvu.

THOMPSON

Dnevnik.ba: Zašto Thompson ne pjeva u Kninu? U nedavnom intervju za “Novosti” ste kazali kako nemate problem s njim. Tko organizira i kako to da je Thompson “pobjegao” u Slunj?

JELIĆ: Ne želim previše ulaziti u to pitanje jer su moje spoznaje ograničene, ono što znam je to da je g. Perković davno prije mojeg preuzimanja Grada započeo pregovore o koncertu u Slunju. Kako je sam izjavio u nekoliko posljednjih medijskih nastupa, odlučio se za novi pristup proslavi s aspekta svog angažmana u njima. Odlučio je da će pjevati svake godine u drugom gradu koji je oslobođen u VRA “Oluja 95”. Svaka takva odluka je legitimna i on kao renomirani izvođač ima potpuno pravo odlučiti kako će i gdje sudjelovati u proslavi te ja to pozdravljam jer se radi o državnoj proslavi koju obilježava čitava država, pa čak i šire.

HVO i HRVATI iz BiH

Dnevnik.ba: Koliko Hrvata iz BiH živi u Kninu? Hoće li, i kada, netko iz vaše gradske ili županijske vlasti odati počast HVO-u i njihovim doprinosima u Oluji i akcijama koje su joj prethodile? 

JELIĆ: U Kninu živi veliki broj Hrvata iz susjedne nam BiH i to negdje u ukupnom pučanstvu čine oko 40 posto. Oni su važan dio našeg društva te su iznimno prisutni u svim porama društvenog života Grada. Također, moram reći da su braniteljske udruge iz HVO-a u Kninu aktivne te Gradska uprava s njima ima izvrsne odnose i tako će ostati. Upravo u ovogodišnjoj pripremi za proslavu 05. kolovoza u suradnji s MORH-om smo na našu inicijativu, kad kažem našu mislim na Grad Knin i udruge iz HVO-a, konačno trajno uključili ratne zastave iz HVO u postroj ratnih zastava, što je po meni dobar početak odavanja počasti pripadnicima HVO-a za slobodu Domovine.

GOSPODARSTVO I MLADI

Dnevnik.ba: Gospodarska razvijenost i zapošljavanje – ima li u Kninu budućnosti za mlade? Postoje li politički pritisci na Vas zbog vašeg političkog angažmana?

JELIĆ: Prije svega ću odgovoriti na drugo pitanje. Sad nakon izbora nema pritisaka na mene ni moje suradnike koji su izravno sudjelovali u političkoj aktivnosti Postoje još uvijek ograničenja u razmišljanju određenih struktura koji nisu svjesni da živimo u demokratskom društvu te da se ne može nametati jednoumlje i da su građani napokon slobodni reći što misle i što ih tišti.

A u biti ih tišti gospodarstvo i žele radna mjesta, prije svega – mladi ljudi. Naše viđenje je otvaranje radnih mjesta na održivom iskorištavanju iznimno bogatog prirodnog i povijesnog okruženja. Tu posebice ističem NP Krka i budući Park prirode Dinara, te kninsku Tvrđavu. Turizam je najbrže rastuća komercijalna djelatnost u svijetu, a mi nismo ništa od toga iskoristili.

Na turizam se naslanja poljoprivredna proizvodnja i tradicionalni prehrambeni proizvodi i to čini jednu dobru osnovu za zadržavanje mladih i izgradnju ekonomskog prosperiteta. Ipak, ističem da svi moji sugrađani moraju biti aktivni i dati sve od sebe da u tom uspijemo jer jedan čovjek ili nas tridesetak u Gradskoj upravi ne možemo učiniti previše, ali svi zajedno možemo napraviti čuda!

Dnevnik.ba: Koji put je najispravniji za mlade ljude danas. Kako u Kninu, tako i općenito?

JELIĆ: Mladi ljudi moraju biti svjesni da žive u dinamičnom svijetu u kojem su vještine i prave konkretne sposobnosti najcjenjenija roba. Da bi bili konkurentni na tržištu rada, a samim tim gradili poslovne subjekte čije će usluge i proizvodi biti konkurentni u globalnom ekonomskom okruženju, moraju se neprestano obrazovati i usavršavati. Kontinuirano osluškivati i predviđati što će to u određenom razdoblju biti potrebno znati i umjeti. I druga je stvar ne prepuštati se letargiji, već biti aktivan, probitačan, častan u svemu tom i uspjeh je siguran. Ono što im poručujem da nema baš prevelikog zadovoljstva izvan Domovine, osim onog financijskog, govorim to iz iskustva.

Potrebno je i dobro, a u skladu s ovim što sam već prije kazao, otići na tri do pet godina prošetati se po svijetu, obrazovati se na novim mjestima i steći nova znanja koja se ne mogu dobiti ovdje, no nakon toga treba se vratiti doma i graditi svoje. Ovdje je daleko najljepše, imajte to na umu kad vas zabljesnu svijetla širokog svijeta.

 

Dnevnik.ba /http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Komentari

komentara