Iz stranih medija: 444.HU: Samo mađarska vlada ne vjeruje da plina ima izvan Rusije

Vrijeme:4 min, 16 sec

 

Péter Szijjártó i Márton Nagy smjenjuju se u uredima u Moskvi kako bi MVM mogao kupiti još više plina od Gazproma, po mogućnosti na kredit. Mađarska vlada jedina se protivi bilo kakvoj ideji EU da propiše pravila trgovine plinom. Viktor Orbán ruske aspekte uzima u obzir navodno samo zato da bi zaštitio mađarsko gospodarstvo i stanovništvo, jer da bi bez ruskog izvoza zemlja zbog svojih specifičnih geografskih i infrastrukturnih uvjeta ostala bez grijanja i energije. No takvo stajalište stavlja pred nas uzbudljivo pitanje: je li situacija u Mađarskoj doista toliko jedinstvena? Zar druge susjedne zemlje nisu kupovale naftu i plin od Rusije dok nije izbio rat? Kratak odgovor je: itekako – piše mađarski medij 444.hu, čiji komentar prenosimo u prijevodu na hrvatski.

Austrija, Slovačka i Češka uglavnom su bile u sličnoj situaciji kao Mađarska prije izbijanja rata: koriste puno plina i nafte, a najviše je do sada dolazilo iz Rusije. Osim toga, nemaju obalu kojom bi tankerima mogli dovoziti naftu ili plin u obliku LNG-ja. Izloženost Slovačke ruskim energentima bila je još veća od Mađarske, izloženost Češke i Austrije bila je slabija, barem u nafti, ali slična u prirodnom plinu.

Od četiri zemlje samo Mađarska ima uočljivo prorusku politiku. Slovačka je, primjerice, osigurala oružje i trenutno proizvodi oružje za ukrajinsku vojsku. Ministri češke vlade ovog semestra predvode sastanke Vijeća EU i u  ime cijele Unije svakodnevno oštro osuđuju rusku vladu i zlodjela ruske vojske. Austrijska vlada možda je  suzdržanija od češke i slovačke, ali nikada nije davala izjave u korist Rusa. A to dovodi do još uzbudljivijeg pitanja od prethodnog: ako se te zemlje ne ulizuju Moskvi zbog plina, što onda rade?

Kratak je odgovor taj da se ozbiljno trude nabaviti plin negdje drugdje.

Do lipnja ove godine Slovaci su već smanjili udio ruskog plina za 66 posto. Trećina ruskog uvoza zamijenjena je norveškim plinom koji se kupuje preko norveško-dansko-poljskog plinovoda dovršenog ove godine. Trećina je zamijenjena LNG-jem koji je rezerviran u talijanskim, hrvatskim, belgijskim i britanskim lukama. Slovački državni trgovac plinom u rujnu ove godine potpisao je veći ugovor s ExxonMobilom za nove isporuke LNG-ja preko Italije i Hrvatske, a pregovara se i o kupnji LNG-ja koji dolazi u Poljsku. Vlada u Bratislavi tvrdi da nove nabave nisu skuplje od onoga za što je Gazprom davao plin.

Austrijski OMV u djelomičnom državnom vlasništvu potpisao je 4. listopada ugovor za gotovo četiri milijarde prostornih metara plina koje će preuzeti na LNG terminalu u Rotterdamu. Tih 3,8 milijardi kubika koje su Austrijanci naručili za tekuću plinsku godinu blizu je po veličini 4,5 milijardi kubika koliko mađarska država kupuje od Rusije u istom razdoblju – pogotovo ako dodamo da Rusi ove godine dio nisu ni isporučili, jer se samo trećina naručenih količina dovozi HAG linijom (po Szijjártóu, to će biti zamijenjeno iz Srbije [misli se na plin koji će preko Srbije dolaziti Tuskim odnosno Balkanskim tokom, preko Turske, Bugarske i Srbije, nap. HN]).

Dana 8. rujna, češki premijer Petr Fiala osobno je sudjelovao u primopredaji najnovijeg nizozemskog LNG terminala, jer je češki energetski trgovac CEZ rezervirao 3 milijarde kubičnih metara od godišnjeg kapaciteta postrojenja Eemshaven od 8 milijardi kubičnih metara za plinsku godinu 2022.-23. Istog dana Péter Szijjártó pregovarao je u Peruu, gdje je između ostalog potpisao ugovor o suradnji na promociji Teqballa. Inače, Teqball je u vlasništvu Györgya Gattyána, milijardera koji je neočekivano prije izbora osnovao stranku.

Dok susjedne zemlje bez izlaza na more redom rezerviraju LNG kapacitete u dalekim lukama, članovi mađarske vlade nedavno su se rukovali s ruskim ministrima navodeći kao razlog kupnju 0,7 milijardi kubičnih metara ruskog plina. Tijekom jednog takvog ljetnog susreta u Moskvi, Szijjártó je netremice slušao kako je ruski ministar vanjskih poslova Lavrov tijekom njihove zajedničke konferencije za novinare izjavio da Ukrajinci pucaju u leđa vlastitim vojnicima i da je to jedini razlog zašto “posebna vojna operacija” može imati žrtve.

Mađarska vlada nije kupovala plin od izbijanja rata, samo od Rusije. Štoviše, mađarska vlada pokušava kupiti više plina od Gazproma nego prije. I dok susjedne članice EU-a pripremaju planove kako do 2027. smanjiti uvoz ruskog plina na nula kubičnih metara, mađarska bi vlada radije produljila ugovor MVM-a i Gazproma do 2036. godine.

Ni inicijativa u kojoj je nedavno sudjelovala i MOL-ova podružnica za upravljanje plinovodima FGSZ nije dobila političku podršku mađarske vlade. Bugarske, rumunjske, slovačke i mađarske plinovodne tvrtke istraživale su kako dovesti azerbejdžanski plin u regiju kroz postojeće plinovode. Došli su do zaključka da bi uz minimalna ulaganja vrlo brzo bilo dostupno 5 milijardi kubika godišnje. Uz veći napor, do 20 milijardi kubičnih metara azerbejdžanskog plina moglo bi stići do središnje Europe.

Mađarska vlada za sada ne pokazuje interes (ili ne govori o tome) za kupnju više LNG-a nakon proširenja hrvatskog LNG terminala, dok slovački državni trgovac plinom rezervira sve više kapaciteta iz terminala koji pluta u blizini otoka Krka.

 

Izvor:

Péter Magyari, Csak a magyar kormány nem hiszi el, hogy van gáz Oroszországon kívül is. 444.HU. 28. listopada 2022.

 

Povezani sadržaj:

Što donosi krizni plan EU-a za opskrbu plinom?

 

444.HU/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)