Musk: “Ptica je oslobođena”

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Elon Musk je postao novi vlasnik Twittera. Kupoprodajna cijena je 44 milijarde dolara. Nekoliko top menadžera je moralo otići. Što Musk planira s ovom platformom?

Prodaja Twittera američkom milijarderu Elonu Masku je okončana. Kupoprodajna cijena iznosi Elon Musk Twitter44 milijarde američkih dolara. Musk je indirektno potvrdio preuzimanje na svom Twitter-nalogu riječima: “Ptica je oslobođena”.

Vodeći menadžeri već otpušteni

Musk je već otpustio nekoliko top-menadžera. Prethodni šef Twittera Parag Agrawal, financijski direktor Ned Segal i šef pravnog odjela Vijaya Gadde među onima su koji moraju otići.

Prema izvještaju Bloomberga, Musk za početak želi sam preuzeti kormilo i postati direktor Twittera. Na duge staze, međutim, mogao bi nekom drugom prepustiti vodeću ulogu u ovoj kompaniji, objavila je Twitterova financijska služba. Musk je, između ostalog, na čelu proizvođača električnih automobila Tesla i svemirske kompanije SpaceX. On također vodi manje projekte kao što su tvrtka za izgradnju tunela Boring Company i istraživačka firma Neuralink, koja razvija tehnologije za direktno povezivanje ljudi i računara.

U petak popodne, po lokalnom vremenu, ističe sudski određen rok do kojeg se kupovina morala obaviti i završiti. Da nije, ovaj bi deal, koji je mjesecima bio sporan, završio na sudu.

Izbjegnut pravni spor

Elon Musk je u travnju izjavio da želi kupiti Twitter za 44 milijarde dolara (oko 44 milijarde eura). No u srpnju je odustao, tvrdeći da je Twitter pogrešno predstavio broj spam-poruka (neželjene pošte) i lažnih naloga na mreži.upitnik

Tvrtka je odbacila optužbe i odlučila sudskim putem Muska natjerati na kupovinu. Musk je početkom listopada najavio da želi kupiti Twitter kako je prvobitno planirano. Suđenje, koje je već bilo planirano, je zato odgođeno. Međutim, sudac je kao uvjet odredio rok do kojeg bi Twitter i Musk trebali postići dogovor.

Val otkaza?

Nedavni izvještaji o valu otkaza i ukidanja radnih mjesta izazvali su nesigurnost među zaposlenima. Navodi se i da je Musk opovrgnuo informaciju da je ovoga tjedna htio izbaciti tri četvrtine zaposlenih u glavnom sjedištu kompanije.

Musk je u više navrata najavio velike promjene na Twitteru – na primjer, konverziju u multifunkcionalnu aplikaciju. Kao uzor bi mu mogla poslužiti aplikacija WeChat, koja je popularna u Aziji. To je kombinacija društvene mreže i mobilne aplikacije s kojom možete plaćati račune, igrati igrice, prenositi podatke i slično. U otvorenom pismu oglašivačima na Twitteru Musk je opisao što planira poduzeti. Platforma Twitter mora biti topla, ugodna i poželjna za sve, ističe novi vlasnik. I dodaje da ona ne smije postati mjesto užasa, gdje se sve može reći – bez posljedica. No kritičari strahuju da bi se pod Muskom govor mržnje i dezinformacije mogli povećati.

Smije li Trump ponovo tvitati?

Jedno od najvažnijih pitanja je: hoće li bivši američki predsjednik Donald Trump ponovo dobiti svoj Twitter- nalog, koji mu je oduzet? Kada se to dogodilo, on je imao skoro 90 milijuna pratitelja, a samo djelić njih i dalje ga prati na njegovoj vlastitoj platformi Truth Social. Elon Musk je odluku o blokiranju Trumpovog pristupa nazvao “pogrešnom i glupom”.

Deutsche Welle/https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)