Jutarnji list i neki drugi krenuli u grubu kampanju protiv nadbiskupa Kutleše, u stilu nekadašnjih komunističkih harangiranja

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Zagrebački Jutarnji list (JuL) objavio je danas u podne na svojoj međumrežnoj stranici (besplatan) početak članka u kojem se napada na zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutlešu, problematizirajući njegova mišljenja i stajališta iznesena u ovih dana objavljenom intervjuu za Večernji list. Po opremi teksta vidi se da je sve stilizirano kao „revolveraški“ osvrt, a stilski podsjeća na javne napade na Katolički crkvu i druge „neprijatelje“ kakvih je bilo počesto u režimskim medijima u ona „stara dobra olovna (komunistička) vremena“.

Nadnaslov je pretenciozan: FACT CHECKING, i njime se očito kaže da je primijenjena metoda koju je po svijetu omasovio Faktograf, na veliko veselje mnogih koji su dobili po prstima zbog iznošenja ili prenošenja onih stajališta, pa i znanstvenihčinjenica koje su kontrolorima bile nepodobne. Riječ je o metodi orwellowskog razlikovanja istine od laži i propisivanja jedine „naučne“, tj. znanstvene istine o svijetu, čovjeku, društvu, vjeri, moralu, spolu, rodu, pandemiji, povijesti i čemu god što zanima javnost.

Naslov članka u JuL-u glasi: „Analiza intervjua Dražena Kutleše: Hrpa laži i netočnih činjenica, a slika svijeta koju je iznio duboko zabrinjava

Podnaslov članka glasi: „Intervju u potpunosti razotkriva jadno stanje hrvatske desnice, kojoj svećenici kažu što moraju reći, a ona, priprosta i nesklona razmišljanju, to papagajski ponavlja“.

Kao autor naveden je Željko Trkanjec, inače vanjskopolitički komentator odnosno „plaćenik“ Jutarnjeg lista, bivši diplomat i glasnogovornik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića posljednjih godina prošlog stoljeća.

Članak počinje ovako:

Nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša opet se odlučio obratiti svekolikoj javnosti intervjuom u Večernjem listu, godinu dana nakon prvog takvog istupa u javnost.

Jedna je od temeljnih zadaća medija zaštita svetosti činjenica, a pojam “svetost” koristim iako je riječ o znanstvenom pravilu nepovredivosti činjenica koje su mediji prihvatili. Nadbiskupov intervju obiluje netočnostima i nepreciznostima koje nisu posljedica pretvaranja razgovora u tekst, nego su njegova svjesna odluka jer je novinar, Darko Pavičić, uredno napisao da je objavljeni tekst kreiran pisanim putem, dakle on je poslao pitanja na koja je…

Nastavak mogu pročitati oni koji imaju novaca i volje platiti JuL-u za tekst u kojem se otkriva koju je to „hrpu laži i netočnih činjenica“ iznio nadbiskup zagrebački, Stepinčev i Šeprov i Kuharićev i Bozanićev nasljednik na nadbiskupskom stolcu na zagrebačkom Kaptolu. No već iz osnovnih formulacija vidi se da su one drskije nego što je bila čak i većina nekadašnjih komunističkih verbalnih napadaja na crkvene ljude, na „Kaptol“ itd.

Očito je, uzmu li se u obzir još neki osvrti po medijima u posljednje vrijeme, a i neki prilozi i intervjui i izjave povodom oštrog protivljenja Crkve uvedbi tzv. „rodnih studija“ među redovne studije na Zagrebačkom sveučilištu, u kojima se tvrdi da Katolička crkva kontrolira hrvatsku državu, da se mašinerija odmazde zbog “idejnog delikta” pokrenula, i da se ne će uskoro zaustaviti. Žalosno je da u njoj sudjeluju i ljudi koji su intelektualno osposobljeni, koji imaju dovoljnu zemljopisnu i povijesnu širinu, dapače, takvi poput već neko vrijeme notornog poslužitelja Trkanjca, koji je diplomirao klasične jezike te jako dobro zna pojmove kao što su sloboda, pluralizam mišljenja, pravo na slobodu govora, relativnost ljudskih istina itd. (Z. G.)

Povezano:

Don Josip Mužić/Zlo se raspojasalo i postaje sve radikalnije

Zdravko Gavran: Globalni tsunami protiv „Muško i žensko stvori ih“ (sve)

 

Z. G./Hrvatsko nebo