Svečanim koncertom u Sarajevu obilježen Dan državnosti RH i 30 godina od otvaranja veleposlanstva u BiH

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Predstavnici svih razina vlasti u BiH, kao i diplomatskog kora sinoć su prisustvovali svečanom koncertu koji je upriličen u Domu Oružanih snaga BiH povodom Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i obilježavanja 30 godina od otvaranja Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu. Kako je istaknuto, ova važna obljetnica podsjeća na dugogodišnje prijateljske odnose i suradnju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Događaj su svojim prisustvom uveličali predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, izaslanica u Domu naroda PS BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, federalni ministar pravde Vedran Škobić, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, predsjednica Vlade HNŽ Marija Buhač, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar, kao i brojni drugi uvaženi gosti.

Uoči koncerta prisutne je pozdravio veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. Podsjetio je da je Veleposlanstvo Hrvatske u Sarajevu službeno otvorio 14. lipnja 1994. godine Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik. Otvaranje je održano u prisustvu dr. Zdravka Sančevića, prvog hrvatskog veleposlanika i prvog doajena diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

– S obzirom da slavimo 30. godišnjicu otvaranja Veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu, prisjećamo se vizije prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana, koji je već u rujnu 1992. godine, samo nekoliko mjeseci nakon uspostave diplomatskih odnosa odlučio otvoriti i uspostaviti Veleposlanstvo u Sarajevu i imenovati prvog veleposlanika, Zdravka Sančevića. S obzirom na ratne okolnosti, Ured Veleposlanstva Hrvatske prvotno je otvoren u Međugorju. U lipnju 1994. godine predsjednik Tuđman službeno je otvorio Veleposlanstvo u Sarajevu, koja do danas radi na razvijanju prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje – rekao je Sabolić.

Svečani koncert klasične glazbe, koji je bio sastavni dio proslave, okupio je vrhunske izvođače. Na pozornici su nastupili sopranistica Katarina Kikić Marić, prvak opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Stjepan Franetović, te pijanist Davor Ljubić.

Ovaj svečani događaj bio je prilika za slavlje i prisjećanje domaćih i stranih zvanica na važnost Dana državnosti i Dana Oružanih snaga RH.

Na ovaj dan obilježava se Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske u sjećanje na svečanu smotru Zbora narodne garde koja se prvi put održala 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Dan državnosti u Hrvatskoj je državni praznik koji se obilježava 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo