Vladajuća koalicija u FBiH demonstrirala čvrstinu, Bećirović stao na stranu bošnjačkih radikala, “zabio nož leđa Nikšiću”

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Izbor Marina Vukoje za sudca Ustavnog suda BiH, okončana je višemjesečna trakavica, čiji je ishod donio dvije važne spoznaje. Prva je da je vladajuća koalicija HDZ-a ili preciznije dva HDZ-a i Trojke čvrsta i otporna na sve niske udarce i spinove destruktivnog bošnjačkog oporbenog bloka SDFA, a druga da se SDP-ov bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović samoisključio iz vladajuće koalicije.

Zastupnici Trojke ( SDP , NiP, Naša stranka) nisu nasjeli na “patrotske pozive”  da se ne bira sudac kojeg podržava i HDZ BiH, uz nebulozna objašnjenja da će “Čović preko Vukoje ovladati Ustavnim sudom i srušiti državu”. U njihovoj bjesomučnoj hajci i sotonizaciji Vukoje, inače prvorangiranog na listi kandidata za sudca Ustavnog suda BiH, i preko njega HDZ-a, nije pomogao ni bošnjački član Predsjedništva BiH, inače dopredsjednik SDP-a Denis Bećirović, koji je zastupnike pozvao da ne glasaju za predloženog kandidata za sudca Ustavnog suda BiH.

Bećirović je ovim pozivom, dan uoči glasovanja, pridružio bošnjačkim radikalima Izetbegoviću i Komšiću u namjeri da sruši vlast u Federaciji BiH i onemogući Ustavnom sudu BiH, kojem nedostaju tri sudca, normalno funkcioniranje.

Iako je u javnosti postojala percepcija kako Bećirović ima dominantan utjecaj u SDP-u i da će na idućem stranačkom kongresu na čelu Partije naslijediti Nermina Nikšića pokazalo se da je njegov autoritet u toj stranci minoran. Uspio je, naime, uvjeriti tek jednog zastupnika Damira Mašića da ne glasa za Marina Vukoju.

Nakon noćašnjeg ishoda glasovanja u Zastupničkom domu jedini logičan potez bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, koji je na toj poziciji zahvaljujući upravo svom stranačkom šefu Nerminu Nikšiću, koji je okupio široki savez od čak 10 stranaka koje su Bećirovića podržale u kampanji za mjesto u državnom vrhu, je da napusti SDP. Ukoliko to ne učini šef SDP-a i aktualni federalni premijer Bećirovića bi ekspresno trebao isključiti iz stranke jer mu je umjesto zahvale za poziciju na kojoj je “zabio nož u leđa”.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

hms.ba / Hrvatsko nebo