NIKŠIĆ O IZBORU VUKOJE: Niti smo izdali državu, niti je pala parlamentarna većina

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić, oglasio se nakon što je Zastupnički dom Parlamenta FBiH prošle noći izabrao Marina Vukoju za novog sudca Ustavnog suda BiH.

– Većina vas vjerojatno to nije ni mogla upratiti, jer je sve ostalo u sjeni imenovanja sudca Ustavnog suda BiH koje se u proteklih godinu dana od zakonske obveze popunjavanja pozicija u ovoj najvažnijoj pravosudnoj institciji, zahvaljujući spinovima, propagadni i izvrtanju teza “patriota iz opozicije” pretvorilo u teško političko pitanje.

Naravno, u imenovanju nedostajućeg sudca Ustavnog suda nema ništa sporno, ali je bilo potrebno imati priču oko koje će se nastaviti graditi narativ izdajnika i izdaje države. Pri tome ukoliko je bilo moguće na ovako važnom pitanju srušiti parlamentarnu većinu vršeći raznorazne ideološke, pritiske na savjest i u završnoj fazi čak i osobne pritiske na zastupnike super za opoziciju.

Sinoć su svi ti pokušaji po tko zna koji put propali. Niti smo izdali državu niti je pala parlamentarna većina.

Vjerujem da zastupnicima koji su glasali za popunu Ustavnog suda nije bilo lako i da je bilo pritisaka, ali kao i do sad nisu im podlegli. Dan poslije u pojedinim medijima se pojavljuju njihove fotografije i imena s epitetima izdajnika. Glupo je objašnjavati ostrašćenim pojedincima iz opozicije da nije dobro bilo kome crtati metu na čelu. Puno bi bolje bilo da se bave konstruktivnom kritikom. Politizacija, populizam bez presedana, laži o izdaji osim nekoliko lajkova neće donijeti ništa dobrog niti njima pojedinačno, a pogotovo našim građanima. Nama ostaje obveza da još više radimo na provođenju programa Vlade Federacije.

Na kraju nakon svih laži, optužbi, pljuvanja Ustavni sud je sinoć dobio novog sudca. Čeka nas imenovanje još troje iz Federacije, a pozivamo i Republiku Srpsku da to isto učini kako bi ova najvažnija pravosudna institucija mogla uredno funkcionirati.

Svim zastupnicama i zastupnicima koji su pokazali da su dio parlamentarne većine zahvaljujem na prije svega odgovornom pristupu i svijesti da je bilo krajnje vrijeme da se odblokira rad institucija. Nastavljamo dalje – napisao je u svojoj objavi na facebooku Nermin Nikšić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo