POBRIĆ I DŽEBA: Primjedbe SDA i DF-a oko izbora Marina Vukoja su neutemeljene

Vrijeme:1 min, 7 sec

 

Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izglasalo je da će Marin Vukoja biti jedini predloženi kandidat za suca Ustavnog suda BiH.

Ovaj prijedlog izazvao je primjedbe oporbenih stranaka SDA i DF, koje smatraju da je trebalo predložiti cijelu listu kandidata.

Primjedbe oporbe su dvojake: prvo, da je trebala biti predložena cijela lista kandidata, a ne samo jedno ime, te drugo, da Vukoja nema dovoljno pravosudnog iskustva. Međutim, pravni stručnjaci i članovi HDZ-a smatraju da su te primjedbe neutemeljene.

Profesor Nurko Pobrić naglašava za RTV HB da Ustav ne zahtijeva pravosudno iskustvo za ovu poziciju i da funkcija ustavnog suca nije identična radu redovnih sudaca.

“Prigovor da gospodin Vukoja nema pravosudnog iskustva nije isključujući”, rekao je Pobrić dodajući da ni dosadašnji suci Ustavnog suda BiH nisu uvijek dolazili iz pravosudnog sektora.

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba ističe za RTV HB da je procedura zadovoljena i da optužbe SDA i DF-a o stranačkoj bliskosti Vukoje s HDZ-om predstavljaju političku konstrukciju.

“Ako gledamo dosadašnje suce Ustavnog suda, samo ih je 16 imalo pravosudni ispit, a 12 ih je dolazilo iz pravosudnog sektora”, rekao je Džeba.

Konačna odluka o imenovanju Marina Vukoje za suca Ustavnog suda bit će donesena na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazanoj za 28. svibnja.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo