Dodik: “Hrvatska je aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije”

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u nedjelju Hrvatsku da je tijekom rata u BiH izvršila agresiju na tu zemlju, ponovno ustvrdivši kako je današnja Hrvatska odgovorna i za zločine počinjene u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tijekom Drugog svjetskog rata, izvijestila je u nedjelju Hina pozivajući se na Dodikovu izjavu “lokalnim medijima”. Dodik je to kazao reagirajući na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, koju je ovaj dao za vrijeme posjeta hercegovačkom mjestu Stolac, kada je kritizirao predstavljanje bošnjačke publikacije u subotu u Sarajevu u kojoj se tvrdi da su i Hrvatska i Srbija bile države koje su izvršile agresiju.

Grlić Radman kazao je kako se ne mogu uspoređivati uloge Hrvatske i Srbije u posljednjem ratu, istakavši kako ne bi bilo cjelovite, nezavisne i suverene Bosvne i Hercegovina da nije bilo Hrvatske i Hrvata.

“Naravno da je Hrvatska aktivno sudjelovala u građanskom ratu u BiH, za razliku od Srbije, koja nije imala nijednu vojnu postrojbu na teritoriju BiH. O sudjelovanju Hrvatske u građanskom ratu u BiH izjasnio se i sud (ICTY) kvalificirajući to kao udruženi zločinački pothvat”, izjavio je Dodik lokalnim medijima u Republici Srpskoj. Dodao je kazao kako bi Hrvatska “neka sponzorstva” – misleći na tzv. sponzoriranje  Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja je zatim prihvaćena u UN-u običnom većinom glasova – sada rado zaboravila.

Dodik nije ostao samo na tomu, nego je otišao do razdoblja II. svjetskog rata, rekavši: “Hrvatska bi sada trebala barem šutjeti jer je upravo NDH počinio najveće zločine na ovom prostoru, počinio je nesporan genocid nad srpskim narodom.”

 

Hina/Hrvatsko nebo