Stiže šest Rafalea, tijekom sutrašnjeg dolaska pojačana buka

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa, sutra, u četvrtak 25. travnja, oko 12.30 u Hrvatsku u Zagreb stiže prvih 6 od 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske. Dovest će ih piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su se za to obučavali mjesecima. 

Očekuje se pojačana buka i pojačan cestovni promet, objavilo je Ministarstvo obrane.

Rafalei su vrsta borbenih zrakoplova koji su među najboljima na svijetu.

Najveća poletna masa od 24.500 kg omogućuje mu da, uz širok spektar naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja, ukupne nosivosti 9,5 tona, borbeno djeluje u radijusu od 1800 km. Najveći dolet mu je 3700 km. Pogone ga dva mlazna motora koji mu osiguravaju najveću brzinu od 2200 km/h.

U Republiku Hrvatsku u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici u četvrtak 25. travnja 2024. godine oko 12.30 doletjet će iz Francuske prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, obavijestilo je Ministarstvo obrane.

Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke “Dr. Franjo Tuđman”.

Zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju, priopćeno je iz MORH-a.

Štit hrvatskog neba od sada će biti u formaciji moćnih Rafalea.

Odluka o kupnji nove eskadrile borbenih zrakolpova Rafalea koja će zamijeniti dotrajalu flotu MiG-ova 21 donesena je prije 3 godine, simbolično, na Dan Oružanih snaga.

– Novim višenamjenskim borbenim avionom stječemo sposobnost koja za slijedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava ukupnu borbenu moć Hrvatske vojske, što je najbolji jamac mira, izjavio je gotovo prije tri godine 28.5.2021.  predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tako će Hrvatska i dalje moći samostalno štititi svoj zračni prostor. U suprotnom, kao članica NATO-a morala bi plaćati zaštitu drugoj državi, a skupo bi nas stajala i nova flota.

Lovci 4. generacije podignut će obrambenu sposobnost hrvatske vojske na višu razinu. Važan korak i za europsku obranu, poručio je francuski predsjednik Emmanuel Macron prilikom potpisivanja ugovora o kupnji.

– Ovaj ugovor ima povijesnu važnost. Bit će to temelj duge suradnje i strateške sinergije dviju zemalja. Ovo je za Europsku uniju prvi važan korak u smjeru europske obrane. Jamči nam zajedničku sigurnost, rekao je francuski predsjednik dana 25.11.2021.

Višenamjenski borbeni avion dizajniran je tako da u jednom letu može obaviti više različitih zadataka. Letenje u Rafaleu zahtjevnije je nego u MiG-ovima. Hrvatski piloti mjesecima su se obučavali u Francuskoj.

S jednog aviona koji je ipak kultni tip Mig-21, koji je jako doprinosio Domovinskom ratu, kojeg je isto bila čast i zadovoljstvo i izazov letjeti, prijeći na jedan avion koji je opremljen i apsolutno moćan i dominira u modernom okruženju je jako velika i odgovornost i čast, izjavio je jedan od pilota.

Dominaciju potvrđuju i tehničke karakteristike. Najveća brzina je 2200 km/h, a nosivost im je 9,5 tona oružja i dodatnog goriva.

– Rafale je takav sustav, takav avion koji može predvoditi roj nekakvih bespilotnih letjelica, dronova ili bilo čega drugoga. Rafale je borbeni sustav koji može sam otkrivati ciljeve u zraku, na zemlji, ima moćne radare, ima moćne sustave naoružanja i može djelovati na velikim daljinama, opisao je borbeni avion Josip Štimac, general bojnik u mirovini.

Baza će im biti na Plesu, pa se Hrvatska morala pripremiti i za njihov prihvat. Uloženo je 37 milijuna eura u izgradnju triju hangara, zgrade simulatora i za eskadrilu. Nakon tri godine čekanja sve je spremno i dio flote prvi će put sletjeti na hrvatsko tlo.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)