Kako ukloniti ovu nakaradu od izbornog sustava u Hrvatskoj?

Vrijeme:3 min, 8 sec

 

Prate li se poslijeizborna zbivanja, vidjet će se sva nakaradnost izbornoga sustava u Republici Hrvatskoj. Stanje je polukaotično, a u areni je nebrojeno različitih igrača. I još se ne vidi koliko će ih ukupno biti i do kakvih će grotesknih koalicija okupljanje sveg tog svakojakog ’sitneža’ dovesti. – Postoji za budućnost vrlo jednostavno rješenje, i ono će se ovdje na kraju kolumne iznijeti.

Demokracija počiva na, po mogućnosti, razmjerno jakim strankama. Nije zamislivo funkcioniranje nijedne demokratske države u kojoj bi svaki zastupnik bio ’svoja vlastita stranka’. U takvoj zemlji nikada se ne bi mogla uspostaviti stabilna većina, ili nikakva većina, a ona je nužna podloga i pretpostavka za uspostavljanje stabilne te programski i kadrovski uravnotežene i biračima odgovorne vlade.

U Hrvatskoj postoje doduše i razmjerno jake stranke, njih ukupno pet. No u Hrvatskom saboru imamo zastupljenih neusporedivo više stranaka nego što ima lista koje su ušle u Sabor, naime njih pet, koliko i stranaka koje su bile njihovi glavni nositelji. Ne lezi vraže, svaka od tih stranaka ’šlepala’ je i neke fiktivne stranke (koje same po sebi ne bi osvojile ni jedan posto) ili pojedine ’nezavisne’ zastupnike.

Doda li se tomu osam zastupnika bez izbornog legitimiteta, oktroiranih posve nedemokratski i posve diskriminacijski, iznimno povlaštenih u odnosu na one s nacionalnih lista, naime takozvanih osam ’manjinskih’ zastupnika, zbrka i kakofonija samo će se pojačati. Do groteske. Nema ni praga: trojica birača Srba, da ih samo toliko glasuje, izabrala bi trojicu s ostalima ravnopravnih zastupnika. Tako i dosad izrazita manjina Srba bira manjinske zastupnike, a izrazita većina Srba bira između ponuđenih nacionalnih lista. Time svaka manjina kao manjina ostvaruje ne samo povašteno, nego dvostruko biračko pravo.

A to da ’iseljenu’ Hrvatsku, tj. Hrvatske s prebivalištem izvan Republike, predstavljaju ljudi koji godinama ili desetljećima žive u Zagrebu ili kojem drugom mjestu u državi, to je smiješno i posve promašeno.

Stoga i XI. i XII. izbornu jedinicu treba bezuvjetno ukinuti kao oblike  izigravanja temeljnih načela demokracije.

Poneki ’nezavisni’, pa i neki nositelji spomenutih lista (Kolakušić, Selak, Raspudić…) već su se u malo dana odmetnuli od stranaka koje su bile odskočna daska za njihov ulazak u Sabor. Koliko će još takvih ’nezavisnih’, a i onih formalno ’zavisnih’ odmetnika biti, to nije moguće znati ni predvidjeti. ’Žetončići’ nisu kao pojava izumrli s Bandićem i dosadašnjim Milanovićem i Plenkovićem. Uglavnom, zaokruživši listu Mosta ili Domovinskog pokreta, mnogi su za nagradu dobili rog za svijeću. Dobile su ih i stranke koje su se poslužile njima, nesvjesne da se još više takvi kalkulanti služe strankama za svoje ’inokosne’ ambicije.

Kako spriječiti tu političku atomizaciju i kaotizaciju, sve te neprincipijelne koalicije i ’nezavisne’ na koje se sada računa kao na moguće koalicijske ’ruke’ i time svekoliki lov u mutnom? Vrlo jednostavno!

Kao prvo – zabraniti predizborne koalicije, a ujedno i sudjelovanje ’nezavisnih’ kandidata na stranačkim listama. (U Njemačkoj su predizborne koalicije zabranjene.)

Kao drugo – zabraniti da zastupnici koji napuste stranku primaju saborsku ’glavarinu’, nego te ionako prevelike novce u slučaju odmetništva dodijeliti strankama na čijim su listama izabrani.

Kao treće – ukinuti povlaštene manjinske zastupnike, zato što je takva diskriminacija kandidata i birača ’po etničkoj osnovi’ protuustavna.

Kao četvrto – spustiti prag na recimo tri posto, radi veće reprezentativnosti.

Kao peto – ukinuti sadašnje izborne jedinice i uvesti kombinirano biranje: dvije trećine, recimo 80 zastupnika, birati većinski po 80 izbornih jedinica, a ostalih, recimo 40, birati sa stranačkih državnih, nacionalnih lista, koje bi mogli birati i državljani izvan Hrvatske, ravnopravno sa svima ostalima.

* * *

Na kraju se moramo pitati: Kako to da nijedna stranka ne spominje nužnost temeljne promjene nepravednog Ustavnog zakona i izbornog sustava niti to ima u svom programu kao ono čime bi uvjetovala svoje sudjelovanje u vladajućoj koaliciji? A HDZ se godinama brine i ‘velikodušno’ se ‘bori’ za izmjenu nepravednog izbornog sustava u BiH! Koje licemjerje!

 

Hrvatsko nebo

One thought on “Kako ukloniti ovu nakaradu od izbornog sustava u Hrvatskoj?

  1. German: “Klasse Artikel! Die Infos waren echt nützlich und informativ. Es ist immer schön, auf so gründlich recherchierte Inhalte zu stoßen. Weiter so! Ich freue mich auf weitere Beiträge von dir.”English: “Fantastic article! The information was really useful and informative. It’s always nice to come across such thoroughly researched content. Keep it up! I’m looking forward to more posts from you.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)