Orban: Zapad na korak do slanja vojske u Ukrajinu, militaristički osjećaj prevladava u europskoj politici

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

“Europski čelnici duboko su zaronili u rat, tretiraju rat kao vlastiti rat i vode ga kao vlastiti rat”, objavio je Orban, dodavši da je Zapad isprva namjeravao Ukrajini poslati samo kacige, da bi potom Rusiji uveo oštre sankcije, a Ukrajini sad šalje borbene avione

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Zapad na korak do slanja vojnika u Ukrajinu, dodavši da “Budimpešta to ne želi”. Mađarski premijer objavio je to na svojoj Facebook stranici.

U objavi se požalio na, kako navodi, “militaristički osjećaj koji prevladava u europskoj politici”.

“Europski čelnici duboko su zaronili u rat, tretiraju rat kao vlastiti rat i vode ga kao vlastiti rat”, objavio je Orban, dodavši da je Zapad isprva namjeravao Ukrajini poslati samo kacige, da bi potom Rusiji uveo oštre sankcije, a Ukrajini sad šalje borbene avione i milijarde eura.

Dodao je kako se “svjetski ratovi nikad ne nazivaju odmah svjetskim ratovima”.

“Šalje se novac, novac i oružje, ali situacija se ne popravlja, dapače, postaje sve gora. Na korak smo od toga da Zapad pošalje vojsku u Ukrajinu. Ovo je vrtlog rata koji bi mogao povući Europu u dubinu. Bruxelles se igra vatrom”, napisao je, prenosi Index.hr.

“Mi Mađari znamo što je rat. Dosta nam je toga. Uvjeren sam da se moramo kloniti ovog rata. Ovo nije naš rat. Ne želimo rat i ne želimo da Mađarska ponovno postane igračka velikih sila. Stoga se moramo zalagati za mir – kod kuće, u Bruxellesu, u Washingtonu, u UN-u i NATO-u”, dodao je.

Ranije ovog tjedna tijekom govora u Budimpešti, Orban je optužio europske čelnike da koriste “ratnu logiku” usred ruske invazije na Ukrajinu. Dao je niz kontroverznih izjava o Ukrajini, nazivajući je “protektoratom Zapada”.

Orban je također ponovio svoj prijedlog da Ukrajina treba biti “tampon zona” između Rusije i zemalja NATO-a.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)