Uhićeni biznismen Gordan Memija i zapovjednik federalnih specijalaca Mustafa Selmanović, na meti i specijalci koji su čuvali narkobossa Titu

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Zbog veza s narkokartelom Edina Gačanina Tita na više lokacija u BiH se vrše pretresi. U Sarajevu pretrese vrši MUP Sarajevske županije, a izvan Sarajeva pripadnici SIPA-e. Pretresi se vrše i u Mostaru i Zenici.

Osumnjičeno je više od 15 osoba, a među njima su i biznismen Gordan Memija i Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice FUP-a.

“Avaz” saznaje da su na meti Tužilaštva BiH specijalci FUP-a koji su prije nekoliko godina čuvali Edina Gačanina, vođu kartela Dino i Tito u Sarajevu. Čeka se uhićenje i jednog visokopozicioniranog šefa policije u Sarajevu.

Selmanović i Memija su privedeni. Očekuje se uhićenje i ostalih osoba. Zbog povezanosti sa narko kartelom Tito i Dino, prije nekoliko godina trojici pripadnika Specijalne jedinice Federalne uprave policije oduzete su dozvole za pristup tajnim podacima, To su bili specijalci Adin Ćatić, Senad Kadić i Emir Druškić.

Oni su čuvali Gačanina u Sarajevu. Tada su u pratnji bili specijalci Dražen Čobović, Ibro Miladin i Dženis Kadrić.

O akciji se oglasilo i Tužiteljstvo BiH.

Aktivnosti lišenja slobode i pretresa, vrše se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među uhićenim su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, priopćeno je Tužiteljstvo BiH.

– Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga povezana krivična djela. U aktivnostima koje se provode, međunarodnu podršku su pružili FBI, DEA i Europol.

S postupajućim tužiteljem i stručnim osobljem Tužiteljstva BiH u realizaciji aktivnosti sudjeluju MUP Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA, OSA BiH a podršku na terenu pružaju policija MUP-a ZDŽ i MUP-a HNŽ.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)