Odana počast pobijenim civilima, ali i braniteljima, kojima je uspjelo spriječiti najcrnji scenarij

Vrijeme:2 min, 32 sec

 

OBILJEŽENA 31. OBLJETNICA OD POČETKA OTVORENE AGRESIJE ARMIJE RBIH NA KISELJAK

Otvorena agresija u cilju presijecanja teritorija općine Kiseljak, a samim time i pada u ruke daleko brojnim postrojbama Armije RBiH, počinje napadom na Višnjica Gaj, po sastavu stanovništva mješovito selo.

Polaganjem vijenaca pred spomen-križem u Višnjica Gaju, molitvom za duše civilnih žrtava, među kojima je bio i 14-godišnji Goran Drmač, kao i poginulih branitelja, obilježena je 31. obljetnica početka agresije Armije RBiH na područje općine Kiseljak, piše Večernji list BiH.

Iako je incidenata, pa i otvorenih sukoba između Armije RBiH i HVO-a u Kiseljaku bilo i prije, otvorena agresija u cilju presijecanja teritorija općine Kiseljak, a samim time i pada u ruke daleko brojnim postrojbama Armije RBiH, počinje upravo napadom na Višnjica Gaj, po sastavu stanovništva mješovito selo.

Kako je počelo

Napad se dogodio 18. travnja 1993. godine, a prethodila mu zapovijed generala Envera Hadžihasanovića, zapovjednika Trećeg korpusa Armije RBiH.

– Provjerite i odmah procijenite stanje u Kiseljaku, a na osnovi toga s vašim snagama iz Kiseljaka razoružajte i zaposjednite sve prostore koje zaposjeda HVO. Ako je moguće, ocijenite snage i sredstva za blokadu prilaza iz Fojnice – pisao je svojim podređenima general Armije RBiH. Zapovijed je presretnuta te su hrvatski branitelji, iako daleko malobrojniji, uspjeli spriječiti da se ona provede na terenu.

– Da je akcija uspjela, nas danas ovdje ne bi bilo. Kiseljak bi bio presječen napola i obrana bi bila nemoguća. Srećom, hrvatski branitelji uspijevaju obraniti ovaj prostor, uz ogromne žrtve. Ovdje nisu ginuli samo branitelji, ovdje su ubijana i djeca – kaže Mirko Rašo, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Kiseljak.

Žrtvama Višnjica Gaja, među kojima je bio i dječak Goran Drmač, koji je u dobi od 14 godina ubijen snajperom igrajući se pred djedovom kućom, i ove su se godine poklonili članovi njihovih obitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici Oružanih snaga BiH koje baštine tradiciju HVO-a, ali i hrvatski politički predstavnici na svim razinama vlasti, od općinske do federalne. Počast žrtvama i ove je godine odala i Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH.

– U Kiseljaku imamo različitih obljetnica kojima obilježavamo značajne datume iz Domovinskog rata, od važnijih bitaka do ovakvih obljetnica u Višnjica Gaju, kada se prisjećamo žrtvama koje su među prvima stradale u općini Kiseljak, ali i žrtava koje su podnijeli naši branitelji. Na nama je do kraja se izboriti za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, u čiju obranu i opstanak na ovim prostorima su mnogi ugradili živote, pa tako i Hrvati Višnjica Gaja i ovog dijela općine Kiseljak, odnosno Gromiljaka – kazala je Bradara.

Nitko nije odgovarao

Okupljeni na obilježavanju 31. obljetnice napada Armije RBiH na Višnjica Gaj i ove su godine naglasili da za žrtve, njih pet, među kojima je bilo i djece, nikad nitko nije odgovarao. Uz počast žrtvama i sjećanje da događaj koji je, po mnogima, označio početak borbe za goli opstanak Hrvata u Kiseljaku, ali i Lepeničkoj dolini, i ove je godine naglašena potreba da svi odgovorni za zločine trebaju biti izvedeni pred lice pravde.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)