Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? Bild tvrdi: ‘Navodno je već izrazio interes’

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule von der Leyen – piše Bild.

Ursula von der Leyen polako gubi potporu konzervativne grupacije europskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu Europske komisije, piše Bild koji također piše da bi na čelu Europske komisije mogao osvanuti hrvatski premijer Andrej Plenković ili grčki premijer Vlade Kyriakosu Mitsotakisu.

– I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule von der Leyen – piše Bild. Kao jednu od kandidatkinja spominje se i predsjednicu parlamenta Roberti Metsoli s Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije te, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom ožujka, većeg talenta za govore nego von der Leyen.

Bild također piše kako kako Ursula von der Leyen nema potporu za novu kandidaturu predsjednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU i da su joj šanse jako male.

 Inače, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je danas da od ponedjeljka kreću daljnji razgovorio formiranju nove vlade sa svima koji su spremni na to, sukladno povjerenju koji su dobili od birača. Plenković je nakon komemoracije u Jasenovcu rekao novinarima da su već održali sastanak sa svim predstavnicima manjinskih zajednica koji su spremni nastaviti suradnju, a nastavit će razgovarati i s drugim partnerima. Kazao je kako već postoje kontakti s Domovinskim pokretom, sa čijim će predstavnicima razgovarati idućeg tjedna. Nikakvi razgovori o zahtjevima mogućih partnera još nisu počeli, rekao je upitan je li spreman udovoljiti zahtjevu Domovinskog pokreta da se u sklapanje nove većine ide bez SDSS-a.

Oporbenim strankama zamjerio je što nisu čestitale HDZ-u na pobjedi, nego i dalje ne priznaju poraz. “Ovo nema nigdje. Dio poraženih stranaka pokušava uvjeriti javnost da su oni pobijedili”, kazao je. Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti mandatar niti ako u međuvremenu podnese ostavku.

“Ustavni sud donosi svoje odluke samostalno i samoinicijativno, to nema nikakve veze s vladom. Upozorenje Ustavnog suda bilo je sasvim jasno prije nekoliko tjedana, onda je uslijedilo flagrantno kršenje tog upozorenja, dakle kršenje svih temeljnih načela ustavnog poretka, i sad je došlo drugo upozorenje kao posljedica protuustavnog ponašanja Milanovića”, rekao je Plenković.

Ocijenio je kako je Milanovićevo uključivanje u izbore odmoglo SDP-u i Grbinu, dodavši da svi koji Milanovića podupiru – politički akteri, komentatori i stručnjaci, nastavljaju njegovu “teško promašenu političku liniju”.

“Ako netko pobjedi u devet od 11 izbornih jedinica, a postoje ljudi koji kao da ne vide tu kartu i dalje smatraju da su oni pobijedili, onda imamo ogroman logički problem, krupni politički problem i očito neku pripremu za daljnje sabotaže. Već godinama mojim suradnicima govorim da oporba neće moći podnijeti da HDZ treći put demokratski obnovi povjerenje građana”, rekao je.

Govoreći o sabotažama, rekao je kako očekuje sve – razbijanje inventara, blokade, da se ponavljaju demonstracije, i poručio da treba poštovati volja birača.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

One thought on “Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? Bild tvrdi: ‘Navodno je već izrazio interes’

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)