O čemu glavni mediji ne izvješćuju – a trebali bi?

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Jedna njemačka udruga svake godine objavljuje ljestvicu 10 ozbiljnih tema o kojima se ne izvješćuje u “velikim” medijima. “Naravno da svaka zemlja ima svoje ‘zaboravljene vijesti’, a ovo su njemačke”, piše Anđelko Šubić na portalu DW. – Bilo bi dobro da slijedom ovog članka istraživački novinari u Hrvatskoj, BiH i drugdje pobroje glavne teme o kojima se u njihovim zemljama u glavnim medijima najviše ili najradije – šuti.

Masovni mediji već odavno nisu jedini, za mnoge više nisu niti glavni izvor informiranja, ali tek rijetki korisnici znaju kako to funkcionira u redakcijama. Nema ih malo koji misle kako se i izvještavanje “naređuje” i upravlja sa političkog vrha ili nekog tajnovitog mjesta, također se “između redaka” pokušava “pročitati” nekakav interes koji ovaj ili onaj medij želi nametnuti svojim korisnicima.

Realnost u redakcijama je zapravo mnogo banalnija. Može se reći kako je čak na prvom mjestu načelo “kud svi Turci, tud i mali Mujo”, tako da kad jedan medij o nečemu izvještava što ispadne zanimljivo za javnost, onda baš svi “moraju” nešto o tome javiti i dati svoj doprinos. Ali vrijedi i obratno: neke teme jesu zapravo zanimljive i važne, ali ako nitko o njima ne javlja, o tome se uopće niti ne piše.

U nastavku se navodi i opisuje ovih deset tema: 1. Fitoremedijacija ili fitosanacija, 2. Groblje na internetu, 3. Kad Google povlači državne granice, 4. Rupe na cestama u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, 5. Noma (tropska zarazna bolest), 6. Titanov oksid, 7. Svjetski socijalni forum, 8. Darivanje vlastitog bubrega, 9. Dvostruko opterećenje djece doseljenika, 10. Samoubojstva poljoprivrednika.

Čitav članak može se pročitati OVDJE.

Povezano:

Šiljo: I tako funkcionira „autocenzura“ u hrvatskom medijskom prostoru

Brisani prostor N. Piskač: Cenzura i autocenzura u službi režima

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)