Beogradska Politika o Ivanu Penavi: Antisrpstvo je „temelj njegove politike“

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

“Ključno pitanje je kakvi Srbi, koji Srbi?” Srpska nacionalna manjina, kao i svaka druga, dokle god poštuju hrvatsku državu i zakone, dok im nije problem doći 5. kolovoza, s nama počastiti i slaviti ‘Oluju’, ja s njima nemam problema. – Tako je u današnjoj beogradskoj Politici komentator Saša Kosanović započeo svoj napad na Ivanu Penavu i diskvalifikaciju njega i njegove stranke, tvrdeći da je g. Penavi „antisrpstvo temelj njegove politike“. Tekst objavljen pod naslovom „Od bezličnog profesora do ultranacionalista“ nastavlja se ovako:

 

Ovu skandaloznu rečenicu izrekao je na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, čovjek kojemu je antisrpstvo temelj njegove politike i čovjek čija je stranka trenutno u pregovorima s HDZ-om oko formiranja nove, najdesnije Vlade Republike Hrvatske od osamostaljenja.

Inače, Ivan Penava je potomak obitelji doseljene iz Zapadne Hercegovine u Vukovar, veslač i profesor tjelesnog, kojeg je HDZ postavio na mjesto gradonačelnika, nakon čega su mu ambicije porasle. Kad je došao na dužnost, smatran je umjerenjakom koji će relaksirati odnose Srba i Hrvata u Vukovaru, no Penava je ubrzo zaigrao na ultranacionalističke karte.

Bivši prosvjetni radnik tako se našao u ulozi prijekora djeci srpske nacionalnosti koja nisu ustala na hrvatsku himnu na sportskoj priredbi. Hajku na njih otvorio je Penava, objavivši snimku na kojoj se mogu prepoznati djeca, a snimku je čak proglasio i dokazom da je Vukovar središte velikosrpske politike. Uoči prošlih lokalnih izbora DP i Penava vodili su orkestriranu kampanju kojoj je cilj bio smanjiti broj Srba u Vukovaru ispod trećine, jer se tada ukidaju mnoga prava, poput ćiriličnih ploča na institucijama. Kada su te ploče nakon postavljanja razbijene čekićima, Penava i drugovi zdušno su podržali nacionalističke huligane koji su pred očima policije kršili zakone Republike Hrvatske. Jednog od dječaka koje je Penava prokazao napala je i pretukla skupina huligana s fantomkama. Premlaćivanje manjih skupina mladih Srba od strane lokalnog ogranka navijača Dinama, uoči lokalnih izbora, s ciljem zastrašivanja Srba, mjerilo se u desecima.

Penava je uspio. Na popisu stanovništva bilo je manje Srba, a odmah su im ukinuta mnoga prava iz Ustavnog zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina. Čovjek koji je uoči posljednje Kolone sjećanja u Vukovaru rekao da oni kojima smeta slovo U na plakatima koji su oblijepili grad koji najavljuju taj događaj nemaju što tražiti u Vukovaru, na konferenciji za novinare na kojoj je definirao što je po njemu “lojalan Srbin”, a on je taj koji slavi progon vlastitog naroda, pokušao se opravdati time da u njegovoj stranci ima Srba, a kao krunski dokaz njegove vlastite tolerancije, izjavio je da se fotografirao – pored spomenika Tesli.

Ajde, ako ništa drugo, valjda je time završena rasprava o tome je li Tesla Srbin ili Hrvat. Evo, profesor Penava kaže da je Srbin. Šalu na stranu, Penavina transformacija iz bezličnog i tolerantnog provincijskog profesora u ikonu najdesnije hrvatske stranke te činjenica da blokira koaliciju i uspostavu nove vlade, jer ne želi surađivati ​​sa SDSS-om, ne samo da ne može, već i da se ne složi s njim. a samo uz potporu manjinskih zastupnika Plenković može formirati većinu, jer mu čak i ako se postigne dogovor s DP-om nedostaju dva glasa, to je dokaz da se na mržnji prema Srbima u Hrvatskoj ipak može graditi politička karijera – zaključuje se u komentaru objavljenom 29. travnja na mrežnoj stranici srbijanskog dnevnika Politika.

 

Naslovna ilustracija: karikatura iz beogradske Politike, autor: D. Stojanović

Povezano:

Kako to da je Domovinski pokret postao trn u oku svima ostalima?

Politika.rs/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)