Featured Video Play Icon

ANALIZA: Schmidt se nije usudio riješiti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva; to je ‘alibi-politika’

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Hrvatski politički predstavnici nisu zadovoljni zbog posljednje intervencije Visokog predstavnika Christiana Schmidta koje se odnose na tehničke dijelove Izbornog zakona. Smatraju kako se izborni integritet, na koji se povao Schmidt, ne može osigurati dokle god postoji bilo kakva mogućnost da jedan narod bira drugom političke predstavnike.

Domaći akteri i aktualna vlast su u posljednje vrijeme postigli velike iskorake oko vrlo teških političkih pitanja i trebalo im je pustiti i da naprave sljedeći iskorak s dogovorom oko nužnih izmjena Izbornog zakona. Kako suštinsko pitanje i dalje nije riješeno, Hrvati mogu s pravom biti nezadovoljni, navode iz HDZ-u BiH, prenosi RTV HB.

Predsjednik HSS-a Mario Karamatić smatra kako se Hrvatima nameće član Predsjedništva iz čiste mržnje, a Schmidtova nametnuta odluka u kojoj se nije pozabavio i ovim pitanjem je alibi-politika.

Iz HRS-a navode kako Schmidtovu odluku treba temeljito analizirati jer sadrži mnogo amandmana. Podupiru uvođenje modernih tehnologija, ali i istčukako je ostalo mnogo upitnika, uz i dalje neriješeno pitanje izbora političkih predstavnika Hrvata.

Nakon svega ostaje otvoreno pitanje što je BiH dobila još jednim polovičnim rješenjem izvana, a koje se ne može u cijelosti provesti u praksu već na predstojećim izborima. Svi su za fer i poštene izbore, barem načelno, ali čini se kako ih i dalje ne ćemo dobiti ni sa strane individualnog izbora, a ni sa strane izbora političkih predstavnika jednog od tri kolektiviteta.

Više na video-snimku.

 

HMS/Youtube/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)