Featured Video Play Icon

Sve više Srba odlazi sa sjevera Kosova

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Sve više Srba odlazi sa sjevera Kosova, javljaju u posljednje vrijeme mediji. Razlozi su ekonomske, socijalne i političke naravi. Nema točnih podataka, ali po procjenama srbijanske vlade, tijekom posljednje godine i pol desetak posto kosovskih Srba (dakle oko 10.000 od ukupno 95.000, no poznavatelji stanja na terenu smatraju da u Kosovu nije posljednjih godina bilo ni blizu toliko Srba koliko se službeno iz Beograda navodi) preselilo se je u Srbiju. AlJazeera je o toj temi objavila poseban tv-prilog.

Posljednjih godina raste trend migracije srpskog stanovništva s Kosova, posebno mladih, navodi taj medij te dodaje da za razliku od Albanaca, koji odlaze u zemlje zapadne Evrope, Srbi bolju perspektivu najčešće traže u Srbiji, budući da svoju budućnost više ne vide na Kosovu.

Srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova doživjelo je u egzistencijalnom smislu ozbiljan udaraca kada su prije godinu i pol iz sjevernog Kosova Srbi policajci, državni i lokalni dužnosnici, vijećnici, zastupnici, carinici i pripadnici drugih službi koje se plaćaju iz proračuna odlučili dati ostavke odnosno napustiti svoja radna mjesta.  Smatralo se da je to privremena mjera kako bi se od vlade u Prištini iznudilo određene učinke, u smislu pritiska da se formira “Zajednica srpskih općina” i da se ostvare povlastice u pogledu registriranja automobila i slično. No sve je ostalo na tomu, a stotine obitelji tamošnjih Srba ostale su bez prihoda od plaća, iako je država Srbija dio njih zbrinula u svojoj politici i drugdje ili ih na neki drugi način subvencionira. No raspoloženja su se među Srbima otad znatno izmijenila, te prevladava pesimizam u pogledu rješavanja njihova statusa u Kosovu u skladu s onim što su očekivali i na što ih je poticala politička vlast iz Beograda.

Beogradski tjednik NIN donio je 22. siječnja o. g. članak pod naslovom Ko će ostati na Kosovu: I Srbi i Albanci masovno odlaze a razlozi su sličniji no što bi se pomislilo, u kojem se govori da se unatrag godinu i pol, po službenim izračunima nadležnoga srbijanskog ureda, desetak posto Srba iselilo iz Kosova. Budući da Srbija ne priznaje Kosovo, Srbima s tog područja izdaje posebne putovnice, a s njima se bez vize ne može odlaziti u zemlje EU-a, čime su ti ljudi ‘osuđeni’ na Srbiju. Za razliku od njih, kosovske putovnice omogućuju njihovim nositeljima da bez više putuju u zemlje EU-a i ondje počinju živjeti i raditi, pa mnogi onamo odlaze iz ekonomsko-socijalnih razloga.

Prilog AlJazeere može se pogledati OVDJE.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)