MIKULIĆ: Demistifikacija narativa većinske hegemonije na Federalnoj televiziji

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

-Sinoć sam gostovao u emisiji Odgovorite ljudima na Federalnoj televiziji. Iskoristio sam priliku da u društvu Jakoba Fincija, predsjednika Židovske zajednice u BiH, otvorim temu (ne)zastupljenosti nacionalnih manjina u Klubu Ostalih u federalnom Domu naroda. Naime, (pro)bošnjačke stranke punih 20 godina u taj Klub instaliraju vlastite Potemkinove predstavnike, zbog čega nijednom (!) nije bio izabran, primjerice, predstavnik židovske zajednice. Nažalost, od Fincija sinoć nismo čuli ništa po tom pitanju, uostalom kao i prethodnih 20 godina, napisao je na Facebooku politolog Martin Mikulić. 

Potom je, kako naglašava Mikulić, s Azrom Zornić diskutirao o njenoj apelaciji pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Pored, kako je istaknuo, niza bizarnih konstrukcija, Mikuliću je osobito  bilo nevjerojatno čuti kako sama Zornić negira sadržaj vlastite apelacije budući da je izričito tvrdila kako su u BiH svi po nacionalnosti “Bosanci i Hercegovci”, kako se i sama izjašnjava.

Međutim, kako pojašnjava Mikulić, Zornić komičnim pretvaranjem regionalnih odrednica u nacionalne direktno negira pravorijek ESLJP-a prema kojemu suci jasno konstatiraju kako se Zornić nacionalno ne izjašnjava.

-Nije li žalosno da i 120+ godina nakon Benjamina Kallaya u Bosni i Hercegovini i dalje postoje istaknute figure koje grubo negiraju već oformljene nacionalne identitete te ih nevješto pokušavaju transformirati u neku fantomsku bh. naciju? BiH nije nacionalna država, nego je država triju konstitutivnih naroda, dodaje Mikulić.

Politolog Mikulić piše i da je vrhunac nepriznavanja temeljnih činjenica
bila tvrdnja Azre Zornić kako “Hrvati žive u Hrvatskoj” i kako je nečije izjašnjavanje Hrvatom u BiH “čin političke agresije Zagreba prema Bosni i Hercegovini”.

-Kasnije su se Zornić i Finci, zajedno s voditeljicom FTV-a, složili kako “legitimno predstavljanje uopće ne postoji”, što je notorna neistina. Osim toga što je legitimno predstavljanje imanentno svakoj istinskoj demokraciji, podsjetio sam na odluku Ustavnog suda BiH u kojoj se čak 13 puta spominje “legitimno predstavljanje” i to kao “opće načelo demokracije”, piše Mikulić.

Mikulić obrazlaže i da je naglasio kako je upravo zbog odbacivanja načela legitimnog predstavljanja propao čitav Neumski proces u vezi izmjene Ustava i Izbornog zakona.

-Točnije, političke stranke sa sjedištem u Sarajevu ni tada, a ni danas nisu spremne prihvatiti to opće načelo demokracije kako bi se postigla ograničena Ustavna i izborna reforma, što BiH drži u stanju zamrznutog konflikta i perpetuirane političke krize, zaključuje Mikulić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)