AMERIČKI INSTITUT: Putin se priprema za veliki rat s NATO-m

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za potencijalni rat velikih razmjera s NATO savezom u budućnosti.

Veze između Zapada i Rusije postale su hladne zbog Putinove odluke o pokretanju potpune invazije na Ukrajinu u veleljači 2022., a novi vojni dekreti ruskog predsjednika o ponovnom uspostavljanju Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga pokazuju da se on priprema za veliki sukob s NATO-om.

Sjeverna flota

Ruski dužnosnici i gosti na ruskoj državnoj televiziji pozvali su na udare na američkom i zapadnom tlu zbog pomoći i oružja koje su SAD i druge članice NATO-a dale Kijevu.

Ruski predsjednik je u ponedjeljak potpisao dekrete kojima se reorganizira vojno-administrativni ustroj Rusije. Jedan od dekreta lišava rusku Sjevernu flotu statusa zajedničkog stožera. Drugi dekret formalno ponovno uspostavlja Lenjingradsku vojnu oblast i Moskovsku vojnu oblast.

Pritom Lenjingradska vojna oblast preuzima većinu teritorija koji je ranije bio pod ruskom Sjevernom flotom, a Moskovska vojna oblast preuzima većinu teritorija koji je prethodno bio pod Zapadnom vojnom jedinicom, objavio je ISW u svojoj najnovijoj analizi sukoba u Ukrajini.

Putin se obratio javnosti i najavio žestoku odmazdu

ISW ističe i da drugi dekret koji je Putin potpisao uključuje i četiri regije Ukrajine koje je Rusija pripojila u jesen 2022. – Hersonsku, Zaporišku, Donjecku i Lugansku oblast, kao i Krim, okupiran 2014.

– Uključivanje okupiranih i neokupiranih dijelova ukrajinskog teritorija sugerira da Rusija zadržava maksimalističke ciljeve u Ukrajini i nastoji u potpunosti apsorbirati svih pet ukrajinskih teritorija u Rusku Federaciju – piše ISW.

Ponovna uspostava Moskovskog i Lenjingradskog vojnog okruga podržava paralelne ciljeve konsolidacije i kontrole nad ruskim operacijama u Ukrajini te pripreme za potencijalni budući konvencionalni rat velikih razmjera protiv NATO-a u dugom roku, smatraju u ISW-u.

Mogući sukobi

Ruski vojni analitičar Jurij Fedorov ranije je za rusku istraživačku stranicu Agentstvo rekao da ponovna uspostava Lenjingradskog vojnog okruga znači da se Rusija sprema za moguće sukobe s baltičkim zemljama i NATO savezom.

Lenjingradska vojna oblast, smještena u blizini nove NATO članice Finske, ključna je komponenta ruskih oružanih snaga koja nadzire dijelove nacionalne obrambene strategije u zapadnoj regiji Rusije.

Lenjingradski je vojni okrug 2010. spojen s Moskovskim okrugom, Sjevernom i Baltičkom flotom u Zapadni vojni okrug. Međutim, u kolovozu prošle godine je ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio aktivno formiranje tih vojnih oblasti.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo