BRKIĆ: Hrvatima u BiH bit će osigurano pravo glasanja na izborima u RH

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

– Hrvatski državljani koji žive u BiH imat će osigurano pravo sudjelovanja na predstojećim izborima za Hrvatski sabor, a županije u kojima pretežito žive Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju mogućnost autonomnog odlučivanja kako to postići, kazao je u četvrtak zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ BiH Josip Brkić.

Nakon što je takvu mogućnost ranije najavio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je kazao kako će 17. travnja biti “svetkovina” za Hrvate u BiH, iz vlade Zapadnohercegovačke županije već su potvrdili kako oni planiraju taj dan proglasiti neradnim na temelju postojećeg županijskog zakona o blagdanima i neradnim danima, prenosi Hina.

Time su se usprotivili stajalištu Ministarstva rada Federacije BiH koje opovrgava mogućnost proglašenja neradnih dana zbog izbora u drugim državama.

“Vlada (županije) ima pravo bilo koji dan proglasiti neradnim”, kazao je ranije ovog tjedna predsjednik županijske vlade Predrag Čović, a doministar Brkić sada je neizravno naznačio kako bi to trebala biti praksa i u ostalim županijama u kojima su Hrvati razmjerna ili apsolutna većina stanovnika.

“Županije u Federaciji BiH imaju svoje ustavne ovlasti… i to se ne smije uzimati i dirati”, kazao je Brkić za javni servis BHT 1 istaknuvši kako se svim građanima Hrvatske koji žive u BiH mora osigurati pravo sudjelovanja na izborima kakvo će imati birači u Hrvatskoj.

Glasovanje u BiH je do sada organizirano pri sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u toj zemlji, no sama biračka mjesta uglavnom su bila u objektima poput škola.

Čelnik HDZ BiH Čović već je sudionik izborne kampanje za novi saziv Hrvatskog sabora i najavljuje kako će osigurati da HDZ dobije sva tri zastupnička mjesta koja se biraju u 11. izbornoj jedinici odnosno među hrvatskim državljanima koji žive u inozemstvu.

SDP Hrvatske ni na ovim izborima, kako je to i do sada bio slučaj, neće istaknuti svoje kandidate za 11. izbornu jedinicu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)