Izraelsko izaslanstvo hitno će otputovati u SAD prije početka kopnene ofenzive na Rafah

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je da će ministar strateških poslova Ron Dermer i savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi otputovati u Washington kako bi razgovarali o planiranoj izraelskoj kopnenoj ofenzivi na Rafah, objavile su večeras agencije.

Objava dolazi nakon zahtjeva za sastankom koji je došao od vlade američkog predsjednika Joea Bidena, koja je ponovila da još uvijek ne vidi nikakve konkretne planove za zaštitu civila. A takvi su planovi preduvjet da bi ona poduprla bilo kakvu najavljenu ofenzivu na grad.

Prije tri dana Netanyahu je odobrio planove za invaziju na Rafah, gdje je najmanje jedan i pol milijun raseljenih Palestinaca potražio utočište. Još se amo ne u kojem će trenutku invazija početi. Izrael je dosad više puta, pod međunarodnim pritiskom, odgađao početak kopnenog napada na jug Pojasa Gaze, ali od njega nije odustao.

I kritičari i saveznici Izraela upozorili su Netanyahua iznose upozorenja, strahujući od masovnih civilnih žrtava.  No izraelska vlada tvrdi da su Grad Rafah i područje oko njega u južnoj Gazi jedno od posljednjih uporišta Hamasa.

Izrael je više puta proklamirao da mu je cilj invazije uništenje Hamasa. Međunarodna javnost teško se pak miri s velikim stradanjima tamošnjih civila pri izraelskim vojnim operacijama i želi spriječiti daljnja stradavanja civila. Međunarodne organizacije zvone na uzbunu zbog gladi, velika broja poginulih i ranjenih (ukupno oko 30 tisuća poginulih i oko 70 tisuća ranjenih), golemih razaranja i očajna stanja tamošnjega civilnog stanovništva.

Izraelska vojska priopćila je danas da su njezine postrojbe još uvijek u bolnici al-Shifa u središnjem dijelu Gaze, gdje su, kako tvrde, ubile više od 50 boraca, zaplijenile oružje i pritvorile 180 osoba. Vojska kaže da tijekom tog procesa nije “povrijedila civile, medicinsko osoblje niti oštetila medicinsku opremu”. Novinska agencija Wafa izvijestila je da su u posljednjoj rundi izraelskih napada širom Gaze ubijeni i ranjeni desetci palestinskih civila. Među njima je djevojka koja se nalazila u blizini bolnice al-Shifa u gradu Gazi, javio je Al Jazeerin reporter Anas al-Sharif. Novinar Al Jazeere Arabic Ismail al-Ghoul bio je pritvoren 12 sati prije nego što je pušten, a izraelske snage pretukle su ga nakon uhićenja.

Povezano:

Z. Gavran: Netanyahu praktičkim odustajanjem od dvodržavnog rješenja izlaže Izrael, Bliski istok i Zapad opasnim rizicima

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)