Željko Reiner najvjerojatniji privremeni predsjednik, a spominje se i Miroslav Škoro…

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je prvo objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja, a prije no što su se slegli dojmovi na tu vijest, pojavio se pored Peđe Grbina i na konferenciji za medije rekao da će stati uz SDP na parlamentarnim izborima kao kandidat za premijera.

Ako se obistine riječi ustavnih stručnjaka i Zoran Milanović bude prisiljen u što kraćem roku podnijeti ostavku na mjesto predsjednika države, tko će ga zamijeniti na toj poziciji do predsjedničkih izbora? U normalnim situacijama sve bi bilo jasno – ta pozicija pripada predsjedniku Sabora. No što kada je Sabor već raspušten, a njegov posljednji predsjednik jedan od glavnih igrača svoje stranke na listama za parlamentarne izbore?

Ustavni stručnjak Branko Smerdel za 24sata je potvrdio kako funkciju privremenog predsjednika može obavljati bilo koji od potpredsjednika Sabora, ukoliko ima politički legitimitet. Od pet potpredsjednika Sabora, tri su iz oporbe te za HDZ nisu opcija, a radi se o Sabini Glasovac, Miroslavu Škori i Davorku Vidoviću.

HDZ-ovi potpredsjednici Sabora su Ante Sanader i Željko Reiner. Sanader je, kao i Gordan Jandroković, stranci važan u parlamentarnim izborima, gdje njih dvojica nose desetu i drugu izbornu jedinicu, što znači da preostaje samo Željko Reiner. On će, ako Ustavni sud naloži Milanoviću da podnese ostavku, u predsjedničkoj fotelji ostati najdulje 60 dana koliko traje rok za raspisivanje predsjedničkih izbora.

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je prvo objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu 17. travnja, a prije no što su se slegli dojmovi na tu vijest, pojavio se pored Peđe Grbina i na konferenciji za medije rekao da će stati uz SDP na parlamentarnim izborima kao kandidat za premijera. Od tada pristižu reakcije političara, institucija, analitičara i ustavnih stručnjaka koji iz svih kuteva analiziraju ovaj postupak.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)