Milanović odlučio: Parlamentarni izbori u srijedu, 17. travnja

Vrijeme:3 min, 28 sec

Izbori za novi, 11. saziv Hrvatskoga sabora održat će se u srijedu, 17. travnja, odlučio je u petak predsjednik Republike Zoran Milanović koji je donio i odluku da se izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održe u nedjelju, 9. lipnja.

 

– Iako smo svi očekivali da će se izbor održati u nedjelju, ovog puta izbori će biti u srijedu, 17. travnja, a odluka stupa na snagu danas, što znači da stranke imaju rok od 14 dana za predaju kandidacijskih lista. Nakon toga, DIP ima 48 sati kako bi pregledali liste i iznijeli konačne liste, rekla je prilikom javljanja s Pantovčaka novinarka HRT-a Nikolina Ćosić.

Nakon objave, kako kaže, počinje kampanja koja će trajati malo više od dva tjedna.

– Zanimljivo je spomenuti da ćemo ovog puta prvi put izaći na izbore prema izmijenjenom izbornom zakonu, petina birača – odnosno 22 posto, ići će na izbore u izbornim jedinicama u kojima dosad nisu bili, dodala je.

Izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj održat će se u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu, u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u utorak, 16., i u srijedu, 17. travnja, stoji u odluci predsjednika o raspisivanju izbora za zastupnike 11. saziva Sabora od neovisnosti.

Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojemu političke stranke, neovisne liste i kandidati moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.

DIP zatim ima rok od 48 sati za objavu zbirne liste pravovaljanih lista i kandidatura, čime će početi službena izborna promidžba.

U priopćenju Ureda predsjednika navodi se da je, prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora neradni dan.

U Sabor se bira 151 zastupnik

Birači će izabrati 151 zastupnika, njih 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori biraju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici koju čini cijela država.

Zastupnike mogu birati te se za zastupnike kandidirati hrvatski državljani s navršenih 18 godina.

Da bi ih se eventualno izabralo, imena kandidata moraju biti na listama koje mogu predložiti registrirane političke stranke ili koalicije te birači, a tada je riječ o neovisnim, odnosno listama grupe birača.

Takve liste, da bi bile pravovaljane, moraju prikupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedinici u kojoj se natječu. Političke stranke u tom su pogledu u prednosti, ne moraju prikupljati potpise.

Birači mogu iskoristiti i preferencijski glas, odnosno zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu omogućiti da “preskoči” kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega.

Milanovićeva odluka slijedila je dan nakon što se raspustio 10. saziv Sabora.

Izbori za Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja

Predsjednik je danas donio i odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske te će se izbori na biračkim mjestima u Hrvatskoj i sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava održati u nedjelju, 9. lipnja

Odluka o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak, 9. travnja.

Hojski: Nije prvi put da izbori nisu u nedjelju
Državno izborno povjerenstvo (DIP), ključno tijelo za provedbu izbora, poručilo je kako činjenica da će se izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora, umjesto nedjeljom održati srijedom, neće utjecati na njihovu organizaciju te kako nije prvi put da izbori nisu u nedjelju.DIP će te izbore organizirati kao i sve do sada, srijeda će biti neradni dan, izjavio je Hini član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Kaže i da ovo nije prvi put da se izbori ne održavaju nedjeljom. 3. siječnja 2000., bio je ponedjeljak, podsjetio je.

Ipak, Hojski napominje kako je logistički izbore nešto lakše organizirati vikendom, zbog toga jer su biračka mjesta uglavnom u školama, vrtićima, društvenim domovina, koji vikendom ne rade.

Ali, s obzirom na novonastale okolnosti, tu nema rasprave, mi ćemo napraviti sve da se izbori održe 17. travnja, kazao je Hojski.

Objasnio je i kako nema potrebe da netko izbornu srijedu proglašava neradnim danom. Pravnici kažu da je izborni dan (po zakonu) neradni, tj. da je samim tim što je izborni, neradni, rekao je glasnogovornik DIP-a.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)