Odrasli i novorođenčad u Gazi trpe glad, ima i umrle male djece

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

Najmlađi u Pojasu Gaze sve češće umiru od gladi ili nedovoljne nahranjenosti. U veljači je 14 nedavno rođenih umrlo samo u bolnici Emirati u Rafahu, na Jugu Gaze, izvijestio je Radio Slobodna Europa.  Na sjeveru je stanje još teže. Dok se Izrael i Ujedinjeni narodi međusobno optužuju za humanitarnu katastrofu, iz Washingtonga su najavili gradnju luke za dostavu pomoći Gazi, a iz Bruxellesa veliku dostavu pomoći stanovništvu morskim koridorom od Cipra.

No danas iz SAD-a stiže vijest da će za najavljenu gradnju luke trebati više tjedana. Kao hitnu mjeru pomoći američko je zrakoplovstvo proteklih dana bacala iz zraka pakete s hranom, za kojima je nastala jagma. No neki padi pri padu su i opasni, pa je od pada na njih poginulo petero osoba, među kojima i djeca.

Situacija je iznimno teška, stotine tisuća palestinskih civila suočene su s nenahranjenošću, glađu i umiranjem od gladi.

Izrael je, nakon što su mirovni pregovori uz pomoć posrednika o prekidanju oružanih djelovanja tijekom Ramazana, uz uvjete puštanja talaca, čini se definitivno propali, potvrdio da će uskoro krenuti u vojnu akciju na jugu Pojasa, na području Rafaha, koje je u blizini granice s Egiptom na Sinaju, i kamo je izbjeglo mnoštvo ljudi sa sjevera.

Video-snimka odnosno dokumentarni prilog o stanju civila na tom području dostupna je na sljedećoj poveznici:

https://www.slobodnaevropa.org/a/palestina-gaza-deca-glad/32854050.html

 

Slobodna Evropa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)