I prije službenog starta kampanje stranke krenule po nove mandate

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

Nakon što je premijer Plenković objavio da će Sabor biti raspušten idući četvrtak, čeka se predsjednik Milanović koji treba raspisati izbore. Oni se moraju održati u razdoblju od najmanje 30 do najviše 60 dana od raspuštanja, odnosno od sredine travnja do sredine svibnja. Iako kampanja još nije službeno počela, već ovaj vikend neke su stranke pojačale svoje aktivnosti!

Ni za vikend predaha nema. Iako službena kampanja još nije počela predsjednici dvije najveće političke stranke HDZ-a i SDP-a iskoristili su subotu za odlazak u Dalmaciju. Premijer Andrej Plenković je na turneji od Vodica do Makarske na obljetnicama osnutka stranke.

Uz nabrajanje vladinih dosadašnjih uspjeha, poziv biračima na reizbor, i vlastitim članovima upućen je i poziv za mobilizaciju pred izbore. Ni poruka oporbi nije izostala.

– Njihova sintagma se svodi otprilike na ovu poruku: da smo svi mi koliko god nas ovdje ima u kazalištu korumpirani izdajnici. Vi meni ne djelujete kao korumpirani izdajnici. Ja mislim da takva njihova retorika takva škrtost u idejama, takva nekreativnost, takva pustoš političke misli, nakon 8 godina opozicije zaslužuje da se mobiliziramo još više još jače i da im pokažemo da će imati još 4 godine u opozciji, izjavio je  predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Naziva ih licemjerima jer ga kritiziraju što na izbornim listama nema žena. Okupljenu lijevu koaliciju i centar vidi kao kobasicu.

– Što je problem? Pa simpatično je….istina… jedan, drugi, treći, namotani svi. Pa to se sve skupa vidi da je to krpljenje na brzinu. Tu ne trebate biti veliki politički analitičar pa da to shvatite, rekao je Plenković.

– Premijerove izjave ne komentiram one su same sebi svrha. Ali danas je kolega Bauk to dosta dobro rekao. Ovo je kobasica koja je zdrava, sočna i ljudi je žele, a njegova je pokvarena i istekao joj je rok trajanja, naglasio je  predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Novi razlog prepucavanja pred izbore moglo bi otvoriti i pitanje imenovanja čelnog čovjeka SOA-e. Zajedno bi to trebali učiniti premijer i predsjednik. No, kao i u nekim prijašnjim slučajevima između dva ključna brda ponovno nema komunikacije. Predsjednik Republike jučer je prozvao premijera da opstuira sustav nacionalne sigurnosti jer mu se na pozive za dogovor nije javio.

– Nije on mene zvao, zvao me prije 150 godina zadnji put, rekao je Plenković.

Na upit novinarke ima li njegov privatni broj Plenković je odgovorio odgovorio je da je to nebitno.

– Uopće tu nemam što ponavljati. Pozicija mene kao predsjednika Vlade, i Vlade kao kolektivnog tijela, je da ostajemo pri prijedlogu da gospodin Damir Markić, koji je šef SOA-e već dva mandata, kojeg je i on imenovao zajedno sa mnom zadnji put, nastavi svoj posao i tu nema nikakvih promjena, istaknuo je Plenković.

Ni na kontinentu dan nije prošao bez politike. Nova stranka Republika, čiji će kandidat za premijera biti Damir Vanđelić osnovala je svoj treći – zagrebački ogranak. Na izbore će kažu na svim izbornim listama, s mladim i etabliranim neukaljanim ljudima.

– Naša je osnovna premisa da oni koji ne dolaze u obzir su oni koji su u posljednjih 30 godina vladali Hrvatskom. Dakle HDZ, koji je imao najdulji period obnašanja vlasti, a također i SDP koji vidite da se sad raspada, izjavio je predsjednik stranke Republika Damir Vanđelić.

Kao i ostatak oporbe i socijaldemokrati zazivaju smjenu HDZ, no kažu uz to građanima treba dati i kvalitetan program. Oni to vide u svojim zakonskim prijedlozima koje tvrde kradu čak i vladajući.

– Ali dobro je da ih krade jer u politici nema plagijata, a građani na kraju dobiju dobra zakonska rješenja. No znači jednostavno ne stoji da nema ideja, da nema vizije. Ima itekako i ja mislim da će to građani prepoznati, izjavio je  potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković.

A dok građani ne prepoznaju i ne odaberu, postalo je očito, i prije službenog znaka za start kampanje, po nove mandate već se trči.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)