Pretpremijerno prikazan film „U zagrljaju rijeke“ prema priči Mire Gavrana

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Pretpremijerno prikazan film „U zagrljaju rijeke“ prema priči Mire Gavrana

U velikoj i ispunjenoj dvorani Zgrade Scheier u Čakovcu upriličena je u utorak 5. ožujka, u organizaciji domaćega Ogranka Matice hrvatske, svečana pretpremijera filma „U zagrljaju rijeke“, nastaloga prema kratkoj priči aktualnoga predsjednika MH Mire Gavrana koju koscenaristički potpisuje s redateljem, trostrukim dobitnikom američke nagrade Emmy, Boškom Bobbyjem Grubićem.

U zagrljaju rijeke

Dvadesetominutni film dirljiva je priča o prijateljstvu starca Šimuna i mladića Petra koji u bolnici čekaju operaciju, maštajući o zajedničkom ribolovu jednom kada ozdrave. Istoimena kratka priča objavljena je u knjizi „Podunavski svjetovi“ s raznim europskim književnicima, a uvrštena je i u Gavranovu zbirku „Priče o samoći“ (Mozaik knjiga, 2019.). Čakovečkoj publici predstavio se glumački ansambl (uz opravdanu izočnost glavnoga glumca Duška Valentića koji je publiku pozdravio video-porukom iz Pule gdje snima novi film): Sven Jakir, Goran Grgić, Mladena Gavran, Jakov Gavran i Petra Kurtela sa sinom Reljom u manjoj ulozi. Akteri su izrazili zahvalnost osoblju Županijske bolnice Čakovec, na čelu s ravnateljem dr. Igorom Šegovićem, u čijim je prostorima snimljen film u svega tri radna dana. Dvojac Gavran-Grubić najavio je nastavak suradnje, filmsku adaptaciju drame „Urotnici“ posvećene Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu. Simbolično su pretpremijeri nazočili i članovi Zrinsko-frankopanske garde iz Čakovca. Prigodnim riječima sudionicima se obratio i međimurski župan Matija Posavec.

U zagrljaju rijeke pozivnica

U prvom dijelu večeri predstavljen je i posljednji Gavranov roman „Portret duše“ (Mozaik knjiga, 2023.), napisan u sedam različitih žanrova u kojima se iz ženske perspektive pripovijeda život slikara Benjamina od početka šezdesetih godina prošloga stoljeća do koronske i potresne 2020. Autor je u razgovoru s moderatoricom Zoranom Vukić Gavran napomenuo da mu je najteže bilo pisati formu filmskoga scenarija, no želio je da običan čitatelj stekne uvid i u taj žanr koji je svakodnevica onih bliže povezanih sa snimanjem filmova. Istaknuo je da najlakše piše drame i komedije, te izrazio zadovoljstvo što je „Portret duše“ objavljen u drugom izdanju.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)