Predizborna groznica sve jača, raspušta li se Sabor već idući tjedan?

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Raspuštanje Sabora i datum parlamentarnih izbora i danas je glavna tema u zemlji. Nakon što je premijer u ponedjeljak otkrio da će se Sabor raspustiti najkasnije 22.-gog ožujka, nagađa se da bi se to moglo dogoditi već idući tjedan…

I danas ke među zastupnicima bilo glavno pitanje kada će biti zadnji dan zasjedanja u aktualnom sazivu. Neki kažu da oproštaj možda slijedi već idući tjedan, a premijer iz Bukurešta odgovara.

– Ne znam što se spominje po hodnicima. Vlada je sutra, imamo još važna dva zakona koji idu na Vladu, koji će se izglasati idućeg tjedna. To je Zakon o plaćama sudaca i državnih odvjetnika. To je, jednako tako, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji se tiče mladih liječnika. I ima tu još još par zakona. Čim sve to bude apsolvirano, što se nas tiče, mi smo rekli, spremni smo za demokratski test, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

O datumu izbora konačnu će odluku donijeti predsjednik Milanović, a na ljevici i desnici svi tvrde da im je svejedno kad će se točno održati. I baš svi uvjeravaju da su za njih spremni.

– Neozbiljno je postalo što se toliko čekalo s tim kada će doći do raspuštanja. I onda, kad ga je objavio, nije u stanju reći kojeg će to dana biti, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Peđa Grbin.

– Nisam niti Nostradamus, niti baba Vanga, niti imam dar proroštva, tako da hoće li biti 22., 15., potpuno je svejedno, rekao predsjednik Kluba zastupnika Mosta Božo Petrov.

I dok se diskutira o datumu, u vladajućoj koaliciji neki su već postavili minimalne ciljeve izborne utrke. U HSLS-u još razmišljaju hoće li u 2. izbornoj jedinici izaći samostalno ili u točkastoj koaliciji s HDZ-om. No uvjeravaju da će njihove ruke ponovno biti važne za formiranje većine.

– Naravno da je naš cilj osvojiti i klub zastupnika u Hrvatskom saboru. On nam i jedina garancija da te naše politike možemo i realizirati. To konkretno znači dva saborska zastupnika i mi smo dosad imali dobru suradnju sa zastupnikom Vladimirom Bilekom, rekao je Dario Hrebak, predsjednik Kluba zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka.

Izborima će prethoditi podvlačenje crte pod rad zastupnika u sadašnjem sazivu, pa je premijera dočekalo pitanje što će se dogoditi ako se Sabor raspusti bez dogovora Pantovčaka i Banskih dvora o čelnom mjestu SOA-e.

– Saborski odbori se mogu sastati. To je nevezano kad se raspusti Sabor. Svi su zastupnici dok ne zasjedne nova garnitura, tj. novoizabrani saziv Sabora. Što se nas tiče, naš prijedlog će biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić i očekujemo da on nastavi svoj posao, rekao je premijer Plenković.

Sve će to ovisiti o dogovoru. Kao što će raspuštanje Sabora uvelike ovisiti o dnevnom redu za idući tjedan.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)