Featured Video Play Icon

Radoje Vidović u Hrvatskom saboru predložio tri mjere “teške” 19, 5 milijuna eura za demografsku revitalizaciju Hrvata u BiH

Vrijeme:1 min, 22 sec

Tijekom 21. sjednice Hrvatskog sabora, zastupnik HDZ-a Radoje Vidović, istaknuo je potrebu za demografskom revitalizacijom Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vidović, koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH ŽSB, naglasio je važnost podrške Hrvatima izvan granica Republike Hrvatske u svom govoru tijekom rasprave o “Prijedlogu strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. godine”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Vlada RH, predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem (HDZ), predložila je ovu strategiju kao ključnu za rješavanje demografskih izazova, a Vidović je bio jedan od aktivnih sudionika rasprave. Njegovo izlaganje obuhvatilo je trenutno stanje Hrvata u BiH, posebice ističući tešku situaciju u entitetima i županijama gdje su Hrvati u manjini. Naglasio je kako je situacija općenito teška, posebice u Republici Srpskoj, županijama gdje su Hrvati najmalobrojniji poput Tuzlanske, Sarajevske, Zeničko-dobojske, nešto bolja u Srednjobosanskoj i Herceg-Bosanskoj, a daleko najbolja u Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadno-hercegovačkoj županiji.

Zastupnik Vidović predložio je konkretne mjere koje uključuju:
– Dječji doplatak za Hrvate u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, s financijskim okvirom od oko 15 milijuna eura.
– Fiskalnu održivost vrtića, vrijednu 2,5 milijuna eura.
– Mjere poticanja stanogradnje za mlade obitelji, vrijedne 2 milijuna eura.

Pored ekonomskih mjera, Vidović je naglasio i povijesni, kulturni i općenito društveni doprinos Hrvata iz BiH, podsjećajući da oko 500 tisuća trenutnih stanovnika Hrvatske ima korijene u BiH. Također, istaknuo je važnost pružanja podrške Hrvatima iz Srbije i Crne Gore, naglašavajući potrebu za sveobuhvatnom političkom i gospodarskom podrškom ovim zajednicama.

Predložene mjere odražavaju težnju za očuvanjem i jačanjem hrvatskog identiteta unutar regije, pružajući temelj za održivi razvoj i prosperitet Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i drugim susjednim zemljama.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)